Vzpodbudno: Slovenija v prvem četrtletju bistveno odstopa po rasti BDP od povprečja EU!

Foto: Ministrstvo za finance

Slovenija je v prvem četrtletju kljub omejevalnim ukrepom dosegla 1,6 odstotno rast BDP-ja na letni ravni, sezonsko pa je Slovenija dosegla 2,3 odstotno rast BDP-ja. Zanimiv je podatek, da vse ostale sosednje države še vedno beležijo padec BDP-ja. Tudi Nemčija se sooča s padcem DBP-ja, kjer je ta znašal 3 odstotke.

Ob tem se je premier Janez Janša zahvalil vsem slovenskim podjetnikom in delavcev, ki prispevajo k takšnim odličnim rezultatom. V primerjavi s četrtim četrtletjem leta 2020 so tako podjetja in zaposleni pripomogli k 1,4 odstotni rasti BDP-ja.

Zdravstvena kriza je vsekakor vplivala na rast BDP-ja, kar se je poznalo na prispevku izvoza in potrošnje gospodinjstev. Največ so k rasti tako prispevali bruto investicije v osnovna sredstva, ki so bile višje za 7,6 odstotka. Od tega je bilo največ sredstev namenjenih v nakup strojev in opreme ter transportno opremo. Zdravstvena kriza je “pečat” pustila tudi pri investicijah v zgradbe in objekte, saj so se te v primerjavi s prvim četrtletjem leta 2020 znižale za 3,9 odstotka.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV