Vzpodbudno: Večletno zaščito pred covidom-19 bi lahko zagotovili cepivi Pfizer in Moderna!

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Nova24TV poroča, da cepiva mRNA lahko zagotovijo dolgoročno zaščito, v kolikor se virus ne razvije občutno, tako razkrivajo izsledki majhne nove študije. Takšna novica je seveda zelo dobrodošla v času, ko se je v nekaterih delih sveta pričela širiti delta različica virusa, ki je zelo nalezljiva. Gre za cepivi Pfizer-BioNTech in Moderna, s katerima se državljane cepi tudi v Sloveniji.

Obstaja pa še vedno vprašanje kako dolgoročna bodo zaščitna cepiva proti covidu-19 ter ali bodo potrebni obnovitveni odmerki. Je pa, kot poroča Nova24TV stopnja zaščite odvisna od tega koliko in kako hitro se virus razvije in od tega, kako močne so različne vrste cepiv, ki spodbujajo trajni imunski odziv.  Tako uporabljata cepivi Pfizer-BioNTech in Moderna razmeroma novo platformo, znano kot messenger RNA (mRNA), za usposabljanje imunskega sistema za boj proti SARS-CoV-2, virusu, ki povzroča covid-19, je že poročala Live Science.

Cepiva mRNA so močno presegla pričakovanja strokovnjakov in pokazala visoko učinkovitost pri zaščiti ljudi pred SARS-CoV-2, vključno z njegovimi trenutno razširjenimi različicami, ni jasno kako dolgo bo zaščita trajala. Kot poroča Nova24TV je z namenom, da bi to ugotovili, skupina raziskovalcev rekrutirala 41 udeležencev, ki so prejeli dva odmerka cepiva Pfizer-BioNTech; osem jih je bilo predhodno okuženih s SARS-CoV-2. Tako so raziskovalci odvzeli vzorce krvi na začetku študije ter nato tri, štiri, pet, sedem in 15 tednov po tem, ko so udeleženci prejeli prvi odmerek cepiva. Raziskovalci so ugotovili, v skladu s prejšnjimi študijami, da je cepivo mRNA povzročilo močne odzive protiteles in da so bili ti odzivi še močnejši pri ljudeh, ki so pred cepljenjem okrevali po blagi okužbi s SARS-CoV-2, poroča Nova24TV.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV