Vlada Republike Slovenije je izdala sklep  z dne 29. 4. 2020, s katerim je sprejela okvirni načrt sproščanja omejitvenih ukrepov, pri čemer se javni potniški promet sprosti z današnjim dnem.

S sklepom Vlade RS je dovoljeno izvajanje javnega prevoza. V ta namen podaja NIJZ higienske zahteve:

– Izvajalci prevozov in potnikov naj upoštevajo vse splošne ukrepe za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom: Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2: https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019.

Omejitev vstopa v vozilo.

Osebe z znaki akutne okužbe dihal (povišana telesna temperatura, kašelj, kihanje, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu…) naj ne uporabljajo sredstev javnega prevoza potnikov.

Higiena vozniškega prostora.

V voznikovih vratih mora biti nameščeno razkužilo za roke.
Voznik si mora pred vstopom v vozilo razkužiti roke.
Večkrat na dan naj voznik z razkužilom obriše volan, kljuke, gumbe in druge površine, ki se jih dotika z rokami.

Zaščita med voznikom in potniki.

V doglednem času je treba voznika ločiti od potnikov z ustrezno fizično pregrado z odprtino za prodajo vozovnic. V avtobusih, kjer še ni zagotovljena fizična ločitev voznika, mora biti med voznikom in potniki zagotovljena medosebna razdalja 1,5 metra.

Vožnja z masko.

Voznik mora ves čas pravilno nositi masko, ki jo menja po potrebi oziroma vsaj na 2 do 3 ure. Maske se med nošenjem ne sme dotikati.

Smer gibanja potnikov.

Vstopna in izstopna vrata na vozilu naj bodo označena in ločena. Dokler ni vzpostavljena fizična pregrada med voznikom in potniki, se dovoli vstop in izstop le pri zadnjih vratih in se prepreči dostop do voznika za prvo vrsto sedežev.

Več lahko preberete tukaj.

Vir: NIJZ