Z naslednjim tednom se v šole vračajo vsi učenci prvega triletja

Zajem zaslona

Ljubljana, 4. februar 2020 – Ob 15. uri so na novinarski konferenci vladne ukrepe v boju z epidemijo covid-19 predstavili predsednik vlade Janez Janša ter podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek (SMC) in Matej Tonin (NSi).

Janez Janša je povedal, da v prihodnje ukrepov sproščanja vlada ne bo več vezala na posamezne statistične regije. Premier je povedal tudi, da se s naslednjim tednom v šole vračajo vsi učenci prvega triletja in vrtčevski otroci po celotni Sloveniji. Za takšen ukrep se je vlada odločila, ker se celotna država bolj bliža oranžni stopnji kot pa črni.

V šolah bodo tako veljala enaka priporočila kot so veljala doslej. Kljub vsemu je Janša poudaril, da so razmere še vedno zelo resne, saj je tudi v zadnjem tednu Slovenija po število okužb med prvimi v Evropa, a so trendi vseeno veliko bolj spodbudni kot so bili pred časom.

Premier se je dotaknil tudi soglasja vlade za vpis na fakultete, kjer še ni sprejete dokončne odločitve vendar so po opravljeni obširni razpravi mnogo bližje cilju.

O aktualnem političnem dogajanju je Janez Janša povedal, da bodo v prihodnjem tednu vsi predsedniki strank dobili novo povabilo za sodelovanje. Ob tem je gospodarski minister in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek povedal, da se večina koalicijskih zavez ustrezno izvaja.

Matej Tonin pa je poudaril, da se v NSi že veselijo konstruktivne nezaupnice, da bo lahko potem vlada nemoteno delovala naprej.

M.I.