V članku “Kdaj bo na dražbo šel poslovni prostor Vrtnica in kdo ga utegne kupiti?” avtorja B.S. lahko beremo, da so bili Kavarna Vrtnica, Hotel Turška mačka, Slaščičarna zvezda, Gostilna pri mostu so nekoč bili del propadle poslovno-nepremičninske skupine PSZ d.d. v lasti Darka Zupanca, zdaj iščejo nove lastnike bolj ali manj uspešno. Turško mačko ter Zvezdo je stečajnemu upravitelju že uspelo prodati, na kupca še čaka Gostilna pri mostu z izklicno ceno 300 tisoč evrov, postopki glede izvedbe dražbe za Kavarno Vrtnica se čedalje bolj zapletajo.

Stečajni upravitelj podjetja Domine, ki je bil del skupine PSZ želi v pravdi na sodišču dokazati, da je bil zunanji vrt že ob izgradnji stanovanjskega bloka v celoti dodeljen poslovnemu prostoru, na drugi strani pa etažni lastniki dokazujejo, da je zunanji vrt v sorazmernem deležu tudi njihova last.

Igra pa pravdni postopek ključno vlogo pri prodaji gostinskega lokala, katerega izklicna cena na dražbi bi bila občutno nižja brez zunanje terase.

Tožbo zoper etažne lastnike je pred meseci prvostopenjsko sodišče pred meseci zaradi procesne napake zavrnilo, zoper to odločitev je bila pravočasno podana pritožba, zato se postopki nadaljujejo.

Nadzorni odbor etažnih lastnikov stanovanjskega bloka na Malgajevi ulici je prepričan, da ni nobenega dvoma o tem kdo je lastnik terase. Pojasnili so, da je v zemljiški knjigi lastništvo zunanjih površin vpisano na vse etažne lastnike ter ne samo na poslovni prostor. Tako so stanovalci prepričani, da sodišče ne more odločiti drugače kot da se jim prizna lastništvo nad zunanjimi prostori, tudi iz razloga ker so kot lastniki zavedeni v zemljiški knjigi. Poudarili so, da v primeru da sodišče ne razsodi v njihov prid, se bodo na postopek pritožili. V preteklosti naj bi stanovalci s skupnim soglasjem del terase želeli dati v najem sosednjemu lokalu Za Gušt, ki je tam želel urediti teraso z igrali za otroke, a s tem niso uspeli.

Za nakup Vrtnice naj bi neuradno bilo že nekaj interesentov, o tem je še preuranjeno govoriti, najprej se morajo razrešiti vsi sodni postopki glede lastništva zunanje terase. Eden izmed potencialnih kupcev bi utegnilo biti družinsko podjetje IGIZ d.o.o., gre za trenutnega najemnika in je v ureditev Bara Vrtnica že vložil nekaj sredstev.

Članek “Kdaj bo na dražbo šel poslovni prostor Vrtnica in kdo ga utegne kupiti?” je dosegljiv tukaj: https://www.celje.info/aktualno/kdaj-bo-na-drazbo-sla-kavarna-vrtnica-kdo-jo-utegne-kupiti/