Za preprečitev širjenja koronavirusa pomembno tudi pravilno zbiranje odpadkov, zato previdno

Foto: Simbio

V teh dneh je za preprečevanje širjenja koronavirusa pomembno tudi kam gospodinjstva v katerih so oboleli za koronavirusom odlagajo odpadke in vsa druga zaščitna sredstva pred virusi. Vsi ti odpadki sodijo izključno v posodo za mešane komunalne odpadke.

“Po navodilih ministrstva za okolje in prostor se tovrstne odpadke in materiale za enkratno uporabo, ki jih uporablja bolna oseba in njeni negovalci (rokavice, maske, robci …), odloži v plastično vrečo, ki jo je potrebno tesno zvezati. Zaprto vrečo se nato odloži v zelen zabojnik za mešane komunalne odpadke. Enako velja tudi za osebno zaščitno opremo zdravstvenega osebja (v primeru obiska bolnika, če to ni drugače urejeno)”, so zapisali v Simbio.

Opozorili so še, da gospodinjstva naj ne odlagajo vreč z zaščitno opremo v zabojnike, ki so namenjeni zbiranju ločenih frakcij odpadkov – biološki odpadki, kovinska in plastična embalaža, papir ali steklo. Prav tako rokavice iz lateksa ali podobnih materialov, ki se uporabljajo za nakupe ali druge namene, niso embalaža in zato ne sodijo v posodo za embalažo (rumene barve).

Enako velja za zaščitno opremo za enkratno uporabo, ki so jo uporabljali sicer zdravi posamezniki zaradi preventivnih razlogov.

M.I.