Posveta o zakonodajnem svežnju mobilnosti, ki sta ga organizirali Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije se je udeležila tudi evropska poslanka Romana Tomc. Zakonodajni sveženj mobilnosti je namreč projekt Evropske komisije in zanj je zadolžena naša komisarka Violeta Bulc. Evropski poslanci so o zakonodajnem svežnju že tudi glasovali, a so le-tega zavrnili. V nadaljevanju je ta bil vrnjen v obravnavo v pristojni odbor, kjer prav tako ni prestal glasovanja.

Ker se mandat Evropskega parlamenta in Komisije počasi zaključuje je usoda svežnja zelo negotova. Ob tem je Romana Tomc na posvetu povedala: »Sama sem bila, kot članica Odbora za zaposlovanje v Evropskem parlamentu, vpeta v sprejemanje direktive o napotenih delavcih, ki je s svežnjem mobilnosti močno povezana. Tudi tam je bilo sprejemanje kompromisov težko, a po dolgih pogajanjih smo uspeli oblikovati predlog, ki je sprejemljiv za vse. Podobno se dogaja tudi v primeru mobilnostnega svežnja. Bije se boj med državami članicami, očitno je, da razvitejše države zahtevajo drugačna pravila, kot manj razvite.«

Na posvetu so sodelovali tudi predstavniki ministrstva, evropski poslanci, predstavniki obeh zbornic in predstavniki gospodarstva, ki so iz praktičnih primerov opozorili na nesprejemljivost nekaterih predlogov iz zakonodajnega svežnja. Ti so mnenja, da med drugim tudi trenutni tekst ni sprejemljiv zato so na evropske poslance naslovili pobudo, da le-tega v takšni obliki ne sprejmejo. Gospodarstveniki so tudi mnenja, da je ogromno zadev v praksi spornih in bi gospodarstvu povzročili precej nevšečnosti, če ne že škode, zato je po njihovem mnenju veliko bolje, da se glasovanje o svežnju prenese v naslednji mandat Evropskega parlamenta.

»Veseli me, da smo zbrani na tem posvetu in da ste nam tudi predstavniki gospodarstva, ki boste posledice čutili na lastni koži, predstavili svoje mnenje. Strinjam se s tem, da je hitenje in sprejemanje hitrih kompromisov slab način, številne odločitve, sprejete pod pritiskom so se izkazale za slabe, pogosto v prid državam, ki želijo izvajati protekcionizem. Enako se nam dogaja tudi na področju sociale,« je v razpravi poudarila Romana Tomc.

Sama odločitev o tem ali bo o predlogu glasoval še ta Sklic Evropskega parlamenta ali naslednji, bo znano v začetku marca: »Ali bomo poslanci o predlogu ponovno glasovali še v tej sestavi, ali ne, bo torej jasno kmalu, zagotavljam pa vam, da bom sama pri odločitvi zagotovo najprej upoštevala mnenje vas, gospodarstvenikov,« je zaključila evropska poslanka Romana Tomc.

M.I.