Za Slovensko škofovsko konferenco trenutno vsa dostopna cepiva v Sloveniji sprejemljiva in primerna

Foto: Slovenska škofovska konferenca

Ljubljana 21. marec 2021 – V Slovenski škofovski konferenci so odločno zavrnili vsa poročanja medijev, da ne odobravajo cepiva AstraZeneca, ker naj bi bilo razvito iz celic nerojenih otrok. Ob tem je Roman Jerala vodja Laboratorija za biotehnologijo na Kemiskem inštitutu v Ljubljani povedal: “V cepivu ni nobenih celic. Ta linija je za nekatere sporna, ker je bila pripravljena iz tkiva zarodka. Bila je imortalizirana pred 50 leti in od takrat naprej jo razmnožujejo v laboratoriju.”

SŠK poudarja, da je pomen varnosti in zdravja vseh državljanov zelo pomemben faktor, kot tudi majhna količina cepiva zato trenutno podpirajo vsa cepiva. V SŠK so še zapisali: “Glede na omejeno količino cepiv, ki je v Sloveniji na voljo, verniki trenutno nimajo možnosti izbire, s katerim cepivom se bodo cepili,” in so tako naklonjeni cepljenju oseb z vsemi tremi zdravili, ki so trenutno na voljo v Sloveniji.

To nakazuje tudi 27. seja Stalnega sveta Slovenske škofovske konference (SŠK), ki je potekala 11. januarja 2021 in na kateri so slovenski škofje sprejeli izjavo glede cepljenja proti bolezni Covid-19. V njej so  izrekli podporo vsem prizadevanjem za zaščito zdravja ljudi in vsem naporom za iskanje novih cepiv ter oblik zdravljenja za obolele s covid-19.

Nekateri mediji so sedaj povzeli stališče Slovenske ŠK glede cepljenja proti Covid-19, ki je bilo objavljeno na spletni strani katoliške cerkve konec januarja. Takrat so med etično sprejemljiva cepiva šteli samo cepivo Pfizer/BioNtech in Moderno. Takrat SŠK namreč testno cepivo AstreZeneca niso podprli, saj naj bi omenjeno cepivo temeljilo na uporabi celične linije, ustvarjene leta 1973 iz tkiva verjetno spontano splavljenega nerojenega otroka.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

Uredništvo