Za “spopad” gospodarstva s koronavirusom bo država namenila skoraj milijon evrov

(Montaža: Demokracija)

Na sestanku med Strokovnim svetom za konkurenčno in stabilno poslovno okolje in ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom je bilo dogovorjeno, da bo država namenila 998 milijonov evrov. Denar je namenjen zmanjšanju posledic izbruha koronavirusa na gospodarstvo.

S tem ukrepom želi država zagotoviti likvidnost podjetij, podjetjem zagotoviti, da bodo lahko ohranjala delovna mesta ter preprečiti, da bi se položaj podjetij na trgu zaradi koronavirusa poslabšal. Na sestanku je bilo povedano tudi, da bo v kratkem pripravljen interventni zakon za sofinanciranje čakanja na domu in bo zato poslan v potrditev Državnemu zboru, ki ga bo obravnaval po nujnem postopku.

Zakon bo namenjen delodajalcem, ki ne bodo mogli zagotoviti dela najmanj 50 odstotkov zaposlenim delavcem, v tem primeru bi država prispevala 40 odstotkov nadomestila plače. Za ta ukrep predvidevajo na pristojnem ministrstvu sredstva v višini 51,5 milijona evrov. Tudi za mikro, mala in srednje velika podjetja so oblikovali ukrepe, ki znašajo 115 milijona evrov in bodo na voljo od 20. marca.

Deležniki so se dogovorili tudi, da bodo lahko prizadeta podjetja davke plačevala z odlogom ali v obrokih. Omenjeni ukrep sicer velja že sedaj vendar morajo podjetja dokazati, da se bodo oziroma se soočajo s hujšo gospodarsko škodo. Ob tem je Zdravko Počivalšek še poudaril, da je prepričan, da bodo ukrepi zavarovali slovensko gospodarstvo pred večjim vplivom koronavirusa.

M.I.