Za ustavnega sodnika bo predsednik republike Borut Pahor predlagal Janeza Kranjca

Foto:iStock

Že dlje časa se v slovenski politiki ne morejo domeniti kdo bo novi ustavni sodnik Republike Slovenije. V kratkem bodo predstavniki ljudstva odločali o novem kandidatu. Kot poroča Nova24TV se je predsednik države Borut Pahor odločil za zaslužnega profesorja na pravnih fakultetah v Ljubljani in Mariboru, profesorja dr. Janeza Kranjca.

V naši državi je vloga ustavnega sodišča ena najbolj pomembnih pravnih institucij in tega se zaveda tudi predsednik republike Borut Pahor. Vloga ustavnega sodišča je neodvisna, po mnenju Pahorja je odločitve devetih ustavnih sodnikov je po mnenju Pahorja potrebno spoštovati. Sodbe ustavnega sodišča pa so zelo pomembne za spoštovanje ustave in krepitev demokracije ter človekovih pravic.

Pahor poziva politiko, da do dela ustavnih sodnikov izkazuje institucionalno zadržanost. Sodbe pa naj komentira s spoštljivostjo in zadržano. Tako lahko del slovenske javnosti predsednika Pahorja začudeno vpraša ali na očitne napake ustavnega sodišča javnost in politika ne smeta kritično opozoriti? Upajmo le, da bo Janez Kranjc izpolnil pričakovanja tako javnosti kot poslancev in bo zasedel mesto ustavnega sodnika. Ob zadostni podpori v Državnem zboru bo tako zamenjal ustavno sodnico Dunjo Jadek Pensa.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

 

Uredništvo