Minister za zdravje Janez Poklukar je glede cepljenja s cepivom AstraZeneca povedal: “Zaradi številnih dvomov v cepivo AstraZeneca smo strokovno skupino prosili, da znova pretrese vse podrobnosti. Ugotovila je, da ni strokovnih zadržkov glede nadaljevanja cepljenja.” Dodal je, da so iz previdnostnih razlogov začasno ustavili cepljenje s cepivom AstraZeneca, do dokončne odločitve Evropske agencije za zdravila. Obenem je povedal, da bo Slovenija dobila večjo količino cepiva Pfizer od predvidene.

Svetovalna skupina za cepljenje je že v petek sprejela mnenje, da ni razlogov za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZeneca pa so jo kljub temu zaradi številnih dvomov v varnost cepiva včeraj ponovno zaprosili, da naj še enkrat pretrese varnost cepiva oziroma morebitne zaplete po cepljenju.

Strokovna skupina je tudi tokrat ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZenece, pa iz previdnosti predlaga, da se tovrstno cepljenje začasno zaustavi. Tako je minister za zdravje Janez Poklukar odločitev o začasni zaustavitvi cepljenja s tem cepivom sprejel torej z namenom zagotavljanja maksimalne varnosti prebivalcev po cepljenju.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

Uredništvo