V četrtek 10. oktobra bo potekal Vseslovenski protest, ki se po pričel ob 16. uri na Prešernovem trgu. Pobudnik protesta Franc Kangler ga je poimenoval Rešimo Slovenijo, ker mu je dovolj, da v Sloveniji tudi upokojenci in zaposleni s svojimi dohodki ne morejo dostojno živeti ter, da v zdravstvu vlada »kaos«, kateremu v razvitem svetu ni enakega.

Glede razloga zakaj bi se bilo protesta dobro udeležiti in bi se ga morali predvsem upokojenci v zelo velikem številu povedo tudi besede predsednice Delavske zveze pri SDS mag. Mojce Inkret: »Pokojnina je v Republiki Sloveniji po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju definirana kot redni mesečni prejemek, ki temelji na pokojninskem in invalidskem zavarovanju in uživalcu zagotavlja materialno in socialno varnost za primer starosti, invalidnosti ali smrti zavarovanca. Črka na papirju resda prenese vse, kako pa je to v praksi? V pokojninski sistem bi morala biti trdno umeščena komponenta socialne varnosti. S tem bi se tudi spoštovala določba 2. člena Ustave Republike Slovenije, da je Slovenija pravna in socialna država«.

»Najbolj glasni zagovornik pravic upokojencev naj bi bil DeSUS. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je pred kratkim poudaril, da sicer podpira napoved ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da se naj bi minimalna plača v letu 2018 dvignila nad prag tveganja revščine in hitro dodal, da v kolikor se bo to res zgodilo, bo DeSUS zahteval tudi dvig minimalne starostne pokojnine, katera po zadnji spremembi pokojninskega zakona za upokojence s polno pokojninsko dobo (40 let) znaša 500 evrov. Zanimivo je tudi dejstvo, da je Erjavec poudaril, da bi v nasprotnem primeru šlo za diskriminacijo. Ampak na tem mestu je potrebno vprašati Karla Erjavca zakaj je to zanj diskriminatorno ravno sedaj? Zakaj se ni vprašal tega že na začetku mandata sedanje Vlade RS, kako živijo upokojenci? Odgovora na to vprašanje seveda ne bomo dobili, je pa jasen in enoznačen. Gre za populistično potezo in nabiranje političnih točk, kot že n-krat do sedaj v njegovi politični karieri,« je še dodala Inkretova.

Poleg nedostojnih pokojnin v Sloveniji predstavljajo tudi nedostojne plače. Ravno včeraj je bil v Državnem zboru Republike Slovenije obravnavan predlog novele zakona o dohodnini s katero so želeli v SDS doseči znižanje davčne stopnje za vse razrede in posledično zaposlenim zagotoviti večje neto plače. Ker je predlog prišel s strani opozicijske SDS so ga v koaliciji z Levico na čelu zavrnili. Tako so še enkrat pokazali, da v Sloveniji šteje samo iz katere strani prihajajo predlogi ne kako pomembni so za delavne ljudi.

Foto: D.D.

»Plače v Sloveniji bi morale biti urejene po urni postavki. Tako bi vsak delavec vedel koliko je vredno njegovo delo in delo bi se izplačalo. Poostren bi tudi moral biti nadzor nad izplačevanjem raznih dodatkov v sklop minimalne plače. Dobre delodajalce pa bi bilo vsekakor potrebno nagraditi s posebnimi davčni olajšavami ali jim omogočiti lažje ustvarjanje novih delovnih mest. To se trenutno v Sloveniji ne dogaja zato se s tem siromaši naše gospodarstvo, perspektivne mlade pa se dobesedno naganja iz države zaradi neučinkovite politike zaposlovanja,« je kot razloge za udeležbo navedla še Inkretova.

Velika težava na katero želijo udeleženci protesta opozoriti je tudi korupcija v zdravstvu in nedelujoč sistem. Da so stvari na tem področju več kot neurejene in netransparentne s svojim delom in raziskovanjem že drugi mandat dokazuje poslanka SDS in predsednica parlamentarnih komisij Jelka Godec. V mandatu 2014-2018 je s svojim delom pokazala, koliko denarja so davkoplačevalci zaradi interesov posameznikov namenili preveč samo za nakup žilnih opornic predvsem v UKC Ljubljana, UKC Maribor in SB Celje, kjer so bile-le te preplačane in bi se s transparentnim delovanjem lahko ta denar preliv v pokojninsko blagajno ali namenil za delavce oz. njihovo manjšo obdavčitev. V mandatu 2018-2022 Jelka Godec preiskuje delovanje oz. nedelovanje otroške srčne kirurgije in kjer se je izkazalo kako lahko neurejenost nekega sistema kot je bilo to v UKC Ljubljana, pripelje do popolnega kolapsa tako pomembnega programa, ki skrbi za naše najmlajše in posledično našo prihodnost. V nadaljevanju svojega dela bo Godčeva preiskovala koliko denarja po nepotrebnem odteče iz zdravstvenega sistema zaradi neurejenosti javnega naročanja v našem zdravstvu.

Tudi zaradi tega je Jelka Godec svoje razmišljanje o udeležbi na četrtkovem protestu strnila takole: »V Sloveniji je končno potrebno narediti red. Potrebno je vzpostaviti pravno državo. Na eni strani se odpisujejo veliki dolgovi družini Janković, daje se ve kot 70 milijonov za raziskave in analize na področju dolgotrajne oskrbe. Na drugi strani pa zbiramo denar in zamaške za obolele otroke, denar odteka v žepe dobaviteljev v zdravstvu in temu je potrebno narediti konec«.

Foto: DZ RS

Zato organizator vabi vse, ki vam ni vseeno za Slovenijo in njen nadaljnji razvoj, da se pridružite protestu in opozorite na težave, ki zaznamujejo vaš vsakdanjik.

M.I.