Zakaj zdravniki ne plešejo? Napovedi kažejo veliko negativno poslovanje ZZZS do leta 2024

Foto: Zajem zaslona (Twitter/brutusReloaded)

Kljub dejstvu, da je koalicijski partner Golobove vlade SD še pred volitvami obljubljal ljudem obisk specialista v največ 30. dneh, je po šestih mesecih vladanja zgodba povsem drugačna. Še huje od tega je, da na eni strani minister za zdravje Bešič Loredan pritiska na zdravnike in FIDES, na drugi strani pa projekcije kažejo, da lahko pričakujemo bistveno povečanje primanjkljaja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Če je še leta 2020 v času najhujše epidemije omenjeni zavod beležil okoli 80 milijonov evrov izgube, leta 2021 pa v času krize okoli 100 milijonov dobička je zgodba v letu 2022 popolnoma drugačna. Projekcije namreč kažejo, da bi lahko ZZZS leto zaključil z okoli 200 milijonov evrov izgube.

Vendar to kot kaže še ni najhuje, saj se lahko v letu 2023 in 2024 pričakuje primanjkljaj okoli 500 milijonov evrov, vsako leto. In to kljub temu, da je Golobova vlada “poskrbela” za brisanje napotnic, kar mnogi vidijo v luči zmanjševanja čakalnih dob. Te številke niso nič kaj spodbudne tudi za zdravstvene delavce, ki že tako ali tako ves čas Goloba in njegovo vlado opozarjajo na skrb vzbujajoče razmere. Da so razmere res kritične kaže dejstvo, da niti osrednji mediji ne morejo več skriti stanja, kar so spoznali tudi v zadnji oddaji Tarča.

Vir: Twitter