Žalec: Ob kulturnem prazniku odprta vrata Savinove hiše in Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva

Foto: Občina Šentjur

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec ob slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu, danes, 8. februarja 2021, vabi na dan odprtih vrat Savinove hiše in Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu. Obiskovalci si bodo lahko brezplačno ogledali zbirke in razstave med 10. in 13. uro.

S skupnim spoštovanjem navodil in upoštevanjem protikoronskih ukrepov bo obisk varen za obiskovalce in zaposlene.

V Savinovi hiši, ki se nahaja v središču Žalca (Šlandrov trg 25), si lahko obiskovalci v ogledajo spominsko sobo generala in skladatelja Friderika Širce – Rista Savina, Galerijo Savinjskih likovnikov in Galerijo Jelice Žuža. V pritličju je Savinov likovni salon, v katerem je še do konca februarja 2021 na ogled razstava kiparja Boštjana Drinovca z naslovom Umetni raj.

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije je urejen v nekdanji sušilnici hmelja (Cesta žalskega tabora 2). Skupaj s Fontano piv Zeleno zlato predstavlja poklon tradiciji hmeljarstva, ki je zaznamovalo Spodnjo Savinjsko dolino. Obiskovalec v njem spozna prehrano, oblačila, običaje, številne  hmeljarske izdelke ter orodja za pridelavo in obdelavo hmelja. Zbirka je nastala s pomočjo družin, ki živijo s hmeljem, njihove dokumentacije, fotografij, spominov.  Ponudbo Ekomuzeja od marca 2019 dopolnjuje ogled filma v 360-stopinjski 3D tehniki (ogled filma zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa ne bo možen).

Vir: Občina Žalec