Zaradi boja z izzivi demografije in reševanju le-teh v medgeneracijskem sožitju si je Romana Tomc prislužila nominacijo za poslanko leta

Foto: ELS

Danes je v Strasbourgu potekala ustanovna seja medskupine Evropskega parlamenta za Demografske izzive, usklajevanje družinskega in poklicnega življenja ter prehod mladih. Sopredsedujoča skupini je tudi evropska poslanka Romana Tomc, so sporočili iz Evropskega parlamenta

Medskupine Evropskega parlamenta lahko ustanovijo poslanci iz katere koli politične skupine ali odbora. Njihov cilj je, da omogočajo neuradno izmenjavo mnenj o določenih zadevah in spodbujajo stike med poslanci in civilno družbo. V preteklosti je na področju demografije, mladih in družin delovalo več medskupin, sedaj pa se prvič združujejo v celoto, s pomočjo katere bodo poslanci lažje opravljali delo v svojih matičnih odborih.

Romana Tomc, tudi članica odbora za socialo in zaposlovanje, je ob prvi ustanovni seji povedala: “V svoji karieri sem se v različnih vlogah pogosto srečevala tako s problematiko zaposlovanja mladih kot tudi s problemom staranja prebivalstva. Demografija je naš skupni izziv. Lahko ga rešimo skupaj, v medgeneracijskem sožitju. Mladi so naša prihodnost, starejši naše bogastvo. Za vse je prostor in za vse so možnosti. Potrudili se bomo, da bo to čutiti tudi pri sprejemanju skupne evropske politike. Počaščena sem, da sem dobila podporo kolegov in bila izvoljena za sopredsedujočo skupini. S tem se zavezujem, da bom v prihodnjih štirih letih poglobljeno delala na področju demografije, predvsem se bom osredotočila na starejše in probleme, ki jih staranje prinaša. Zavedati se moramo, da se vsak problem starejšega ne tiče samo njega, ampak velikokrat tudi družine in okolice.”

“Z razdelitvijo dela v okviru skupine sem zelo zadovoljna in se nadejam dobrih končnih rezultatov. Hkrati pa si želim, da naše delo ne bo spregledano in da bomo lahko kakšen primer dobre prakse prenesli tudi v Slovenijo,” je povedala Romana Tomc, ki jo je prav v tem tednu revija The Parliament Magazine nominirala za poslanko leta na področju sociale, zaposlovanja in regij.

Vir: ELS