Zaradi hitrega in učinkovitega ukrepanje vlade Sloveniji bonitetna ocena A (visoka), s tem ostaja zaupanja vredna država

Foto: Ministrstvo za finance

Ljubljana 22. avgust 2020 –  Ministrstvo za finance je sporočilo, da je Bonitetna agencija DBRS Morningstar je včeraj, potrdila bonitetno oceno Republike Slovenije ‘A (visoka)’ in stabilne obete. To je za Slovenijo ponovni dokaz, da so bili ukrepi vlade v času epidemije COVID-19 dobri in da naša država za zunanje opazovalce kljub težki situaciji zaradi epidemije ostaja zaupanja vredna država.

Agencija navkljub gospodarski in zdravstveni krizi, ki ju je povzročila epidemija COVID-19, potrditev bonitetne ocene pripisuje zaupanja vrednemu okviru makroekonomske politike.

Agencija med drugim pohvali tudi hitro in učinkovito reakcijo države na izbruh epidemije, kar je Slovenijo uvrstilo med države z razmeroma nižjim številom okuženih, kot pa jih imajo nekatere večje evropske države. Poleg tega priznava, da je bila Slovenija v preteklosti ena od najhitrejših držav evro območja pri zniževanju javnofinančnega primanjkljaja in dolga.

Agencija pričakuje ponovni gospodarski zagon že v drugi polovici letošnjega leta. Bonitetna moč slovenske države izhaja iz uspešnega gospodarstva z visoko dodano vrednostjo, učinkovitega upravljanja javnega dolga, premišljenega fiskalnega okvira in članstva v evropskih institucijah.

Sloveniji so od izbruha epidemije COVID-19 bonitetno oceno potrdile tri največje svetovne bonitetne hiše: S&P, Moody’s in Fitch Ratings; tokrat jim je sledila še agencija DBRS Morningstar.

Vir: Ministrstvo za finance