Zaradi precejšnjega povečanja števila migrantov na balkanski poti in povečane varnostne problematike v zadnjih tednih se začenja poostren nadzor državne meje s Hrvaško. Precejšnje povečanje le-teh izhaja iz sproščanja ukrepov proti epidemiji koronavirusa in premikanju migrantov naprej po balkanski poti. Policiji bo pri delu pomagala vojska z uporabo tehničnih in varovalnih sredstev.

Poostren nadzor bo potekal od 2. do 5. junija 2020, in sicer na območjih Policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper. V nadzoru bo poleg rednih patrulj sodelovalo še okoli tisoč policistov, policija pa bo uporabila vsa tehnična sredstva, ki jih ima na razpolago. Enako kot doslej bodo policistom še naprej pomoč nudili tudi pripadniki Slovenske vojske. Kot je v današnji izjavi za javnost poudaril namestnik vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Jože Senica, je na tako imenovani balkanski poti zaznati precejšnje povečanje števila migrantov, posledično pa se s tem povečuje tudi pritisk na slovensko mejo. Namen nadzora je migrantom in organizatorjem nezakonitih prehodov meje sporočiti, da se pot preko Slovenije ne izplača. Z varovanjem zunanje meje se preprečujejo nezakoniti prehodi meje izven mejnih prehodov, preprečuje se čezmejna kriminaliteta, izvaja učinkovito odkrivanje nezakonitih migrantov ter ukrepi za obravnavo oseb, ki so nedovoljeno prestopile zunanjo mejo.

Dejstvo, da je Grčija v začetku leta z otokov na celino premestila več kot 10 tisoč nezakonitih migrantov, se odraža v povečanem pritisku na migrantskih smereh, ki preko Albanije, Severne Makedonije in Srbije vodijo v Bosno in Hercegovino in naprej preko Hrvaške proti Sloveniji. Države Zahodnega Balkana ukinjajo fizično omejevanje gibanja v nastanitvenih centrih v Srbiji in BiH, ki je bilo del ukrepov za zajezitev epidemije, kar je vzpodbudilo nedovoljene migracije proti Hrvaški in Sloveniji.

Avtorica Sara Kovač, več lahko preberete tukaj.