Zaradi povečanih količin dobavljenega cepiva bi lahko vsem, ki se želijo cepiti to bilo omogočeno do julija

Fotografija je simbolična.Foto: Pixabay.com

Alojz Ihan, član posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je povedal, da je posvetovalna skupina ocenila, da je cepljenje s cepivom proizvajalca AstraZeneca primerno za vse osebe starejše od 18 let.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović prav tako deli mnenje z Alojzom Ihanom. Evropska agencija za zdravila je namreč po besedah Ihana pregledala vso dokumentacijo in ugotovila, da ni potrebe po zamenjavi cepljenja s cepivom AstraZeneca pri določeni populaciji. Kljub vsemu ostaja prioriteta cepljenje oseb starejših od 60 let.

S presojanjem cepiva proizvajalca AstraZeneca je Evropska agencija za zdravila precej ustavila cepljenje zato je tudi v skladiščih NIJZ ostalo 16.600 odmerkov cepiva. Glede na dejstvo, da trenuten potek epidemije ogroža vse starostne skupine bo v primeru ostajanja cepiva, cepljenje potrebno ponuditi vsem starostnim skupinam.

Jelko Kacin nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja pa je ob tem povedal, da Slovenija v tem  in prihodnjem četrtletju pričakuje povečano število cepiva proizvajalca Pfeizer. Prav tako lahko pričakujemo prihod cepiva proizvajalca Janssen, ki bi ga naj prejeli okoli 250 tisoč odmerkov, zato naj bi bili do julija cepljeni vsi, ki bi si to želeli.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

Uredništvo