Zaradi rabremenitve mestnega jedra z motornim prometom in skrbi za čistejši zrak v Celju ukinili 40 parkirnih mest – povečuje se trajnostna mobilnost

Foto: MOC

Mestna občina Celje je pred nekaj tedni pričela z urejanjem kolesarske povezave, ki bodo kolesarjem omogočile varno kolesarjenje. V luči trajnostnega razvoja ter skrbi za čistejši zrak ter prijaznejšega okolja stremijo k postopni ukinitvi čim večjega števila motornega prometa iz mestnega jedra.  Zaradi ureditve kolesarskih povezav so morali ukiniti nekaj parkirnih mest.V tej fazi so tako v modri coni zmanjšali število parkirnih mest za 24 in jih je sedaj na voljo 420, v coni II. pa je občina ukinila 16 parkirnih mest in jih je sedaj na voljo 2983.

Na občini si ob tem prizadevajo, da bi občane ozavestili, da lahko v službo, v šolo ali v trgovino namesto z avtom odpotujejo peš, s kolesom, Celebusom ali drugimi alternativnimi oblikami mobilnosti. S tem občanom ne želijo preprečiti uporabo lastnih vozil ampak samo zmanjšati kratke vožnje, ki jih dnevno opravljajo.

Še vedno so na voljo parkirna mesta

V Celju se še kako dobro zavedajo, da iskanje praznih parkirnih prostorov v centru mesta že zdaj povzroča zastoje in slabo voljo, zato si na različne načine prizadevajo, da bi občane spodbudili k trajnostni mobilnosti.Občane želijo navaditi tudi, da svoja vozila raje puščajo na večjih parkiriščih in dveh parkirnih hišah, ki sta v Celju na voljo, to sta Glazija in Parkirna hiša Celeia Pak, v kateri je vedno veliko prostora, poleg tega pa ima ugodno lego.

Občano priporočajo tudi parkiranje na parkiriščih na Vrunčevi ulici, pri Železniški postaji, na Miklošičevi ulici, Aškerčevi ulici, v Mestnem parku, na območju sistema vozlišča P&R na Ulici XIV. divizije in na parkirišču Spodnji grad.

Za starše, ki svoje otroke vozijo v Glasbeno šolo Celje, bodo v kratkem v bližini šole preuredili dve odstavni bočni niši, kjer bo mogoče kratkotrajno ustavljanje, kar bo otrokom omogočalo varno vstopanje in izstopanje iz vozil. Vseeno si na občini želijo, da se starši raje poslužujejo P&R ob Ul. XIV. divizije, ki je od Glasbene šole Celje oddaljen samo tri minute peš hoje.

Uredništvo