Zaradi širjenja koronavirusa v Sloveniji sklican svet za nacionalno varnost

V tem trenutku so v Sloveniji potrdili že 12 primerov okužbe z novim koronavirusom in ker se tako povečuje tveganje za prenos bolezni, bo minister za zdravje podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev. Največja pozornost bo trenutno posvečena Metliki z okolico, kjer odsvetujejo vsako druženje ljudi. Zaradi dogodkov bo sklican tudi svet za nacionalno varnost.

Vlada se je odločila, da bo s pomočjo Slovenske vojske po Slovenijo postavila tudi 36 kontejnerjev za potrebe zdravstvenih ustanov. Trenutno so te dostavili že UKC Ljubljana in UKC Maribor. Kakšni bodo točno ukrepi ministrstva glede prepovedi prireditev še ni podrobno znano, vendar se predvideva, da bodo prepovedane vse prireditve v zaprtih prostorih. Med drugim je prestavljen tudi napovedani koncert Andrea Bocelija v Stožicah. Kaj bo s prihajajočim Svetovnim prvenstvom v Planici trenutno še ni jasno.

Na NIJZ so predlagali tudi sklic sveta za nacionalno varnost, ki ga je preko twitterja že potrdil tudi predsednik vlade v odhodu Marjan Šarec in bo potekal v razširjeni sestavi.

Repar Bornškova in ministrstva za zdravje je na novinarski konferenci povedala, da so v Sloveniji testirali 785 ljudi. Od tega jih je 12 bilo okuženih z novim korona virusom. So pa okuženi virus »uvozili« v Slovenijo s potovanji predvsem po Italiji ali pa so bile okužene osebe v tesnem stiku s temi osebami, ki so bile na potovanjih. Vse osebe, ki so v tem trenutku hospitalizirane so v stabilnem stanju, nobena oseba se ne zdravi za pljučnico, prav tako nobena oseba ni v kritičnem stanju.

Vir: nova24TV