Zaskrbljujoče: Včeraj potrdili 707 okužb, v bolnišnicah 210 oseb

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Ljubljana 14. oktober 2020 – Včeraj so v Sloveniji potrdili rekordnih 707 okužb z novim koronavirusom. Opravili so 4902 testa. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo včeraj 210 oseb od tega 35 intenzivno oskrbo.

S tem podatkom smo v Sloveniji presegli 200 oseb okuženih na 100.000 prebivalcev, kar je zelo zaskrbljujoč podatek. Za posledicami okužbe s covid-19 sta umrli dve osebi.

Epidemiologe zelo skrbi trenutni porast okužb v zadnjih dneh, saj visoke številke pomenijo tudi veliko število oseb, ki bodo potrebovali oskrbo v bolnišnici. Epidemiologi namreč opozarjajo, da 10 odstotkov okuženih potrebuje bolnišnično oskrbo in od tega 20 odstotkov intenzivno oskrbo. Vodja Oddelka Intenzive terapije Infekcijske klinike Matjaž Jereb je povedal, da so v Sloveniji sedaj zasedene vse postelje, ki so bile namenjene covid bolnikom, zato bodo sedaj morali širiti oddelke covid na druge oddelke bolnišnic. Ob tem je zatrdil, da je v bolnišnicah postelj dovolj, nastaja pa težava pri strokovno usposobljenem kadru, ki lahko takim bolnikom nudi oskrbo.

Jereb je še ocenil, da je pri nas s covid-19 okužen vsak 150 državljan.

M.I.