Protivladni protestniki so se tudi ta petek zbrali na ljubljanskih ulicah, da bi izrazili svoje nezadovoljstvo nad aktualnim stanjem. Z baklami v rokah so k aktivaciji pozvali posameznike, opozicijske stranke in civilno-družbene organizacije. Ob tem pa so sporočili, da želijo živeti in ne životariti. Tudi tokrat ni manjkal frontman nezakonitih protestov Jaša Jenull, s svojo prisotnostjo pa je protestnike počastila tudi Svetlana Makarovič z rdečo zvezdo na prsih. 

21. zaporedni neprijavljeni protivladni protest se je pričel na Prešernovem trgu in se nato nadaljeval po Slovenski cesti ter ostalih bližnjih ulicah vse do Trga republike. Po ocenah policije se je zbralo približno tri tisoč protestnikov.

Kritični tudi do opozicije
Sodeč po vsebini govorov je očitno, da so protestniki kritični do strank opozicije, ker “naj bi se te vdale v janšizem”.  Opozicijo so javno povprašali, kaj bodo vendar storili, da pride do spremembe oblasti. Jenull je sporočil, da če bo njihov odgovor nič, si bodo to zelo dobro zapomnili.

“Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah,” so sporočili iz policije.

Z namenom zagotovitve varnosti so policisti za promet tudi zaprli več ulic v okolici, pri varovanju shoda pa so ugotovili eno kršitev. Sporočili so, da nadaljujejo z zbiranjem obvestil glede dogodka, v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj bo prišlo do ukrepanja v skladu z zakonodajo, so sporočili iz ljubljanske policijske uprave.

Avtorica Nina Žoher, več lahko preberete tukaj.