Pravljično Celje vsako leto v mesto pripelje luči, pravljične vile in škrate, ki se prebudijo iz polletnega sna, ter svetlobne foto kotičke, ob katerih se otrokom zasvetijo oči.

Na Zavodu za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje bodo decembra poskrbeli, da bo v Celju nekaj prazničnega vzdušja. Praznična razsvetljava mestnih ulic in trgov ter pročelja mestnih stavb bo zasvetila tako kot v drugih mestih doma in po svetu. Ustvarila bo vzdušje, primerno za najbolj čaroben mesec v letu.

V Celju so ob ustvarjanju prazničnega decembra navkljub vsem omejitvam in posebnim razmeram zasledovali cilj, da občankam in občanom pričaramo pravljično vzdušje in jim ponudijo nekaj trenutkov za razvedritev, veselje in radost, ki so letos vsem pošteno manjkali.

Tako kot po drugih slovenskih mestih bo tudi v Celju praznična razsvetljava zasvetila dan pred prvo adventno nedeljo. Prižig bo obeležil začetek Pravljičnega Celja 2020, potekal pa bo brez spremljevalnega programa in nanj meščank ter meščanov ne bomo vabili.

Program Pravljičnega Celja bo zaradi epidemije koronavirusa letos drugačen, saj bo zaradi ukrepov okrnjen. V kolikor bodo epidemiološke razmere dovoljevale izvedbo katerega od dogodkov, ga bodo izpeljali v skladu z odloki in navodili Vlade Republike Slovenije ter pristojnih institucij. To velja tako za božično-novoletni sejem, Pravljično deželo, razne animacije ter drugih aktivnosti, o katerih razmišljajo.

Velikih in množičnih dogodkov, kot so koncerti na prostem ali silvestrovanje z ognjemetom, ne bodo pripravljali.

Podrobnejše informacije o dogodkih Pravljičnega Celja bodo objavljali sproti. Vse aktivnosti so odvisne od epidemiološke slike ter veljavnih ukrepov.

 

LETOŠNJE DECEMBRSKO DOGAJANJE BO DRUGAČNO

 

Poudarek so letos dali na praznično krasitev mesta, svetlobne elemente, foto kotičke, Božičkov kotiček, lanterne, adventni venček in druge podrobnosti, ki jih bo opazil vsak mimoidoči.

 

Foto: Zavod Celeia Celje

 

Nekaj dogodkov in aktivnosti bomo preselili na splet ter družbena omrežja. Prvega bodo pripravili ob prižigu lučk, vse dogodke pa si bo mogoče ogledati družbenih omrežjih Zavoda Celeia Celje – Facebook profilu Pravljično Celje in Visit Celje ter youtube kanalu Visit Celje.

Videoposnetke bodo pripravili v sodelovanju z Almedio – Alenom Pavšarjem. Program spletnih dogodkov bodo objavljali sproti na njihovih kanalih. Predvidevajo predvajanje različnih videoposnetkov na adventne nedelje, ob Miklavžu, Božiču in Silvestrovem.

Od podpori TV Celja bodo videoposnetke predvajali tudi na njihovem televizijskem kanalu. Po premiernem predvajanju bodo vse reportaže ponovili še trikrat v njihovem programu. Prvi posnetek – prižig lučk, nagovor župana ter glasbene točke dijakov celjskih srednjih šol – si boste lahko ogledali v soboto, 28. novembra, ob 18. uri.

Naslednji termini predvajanj so 29. november, 5. december, 6. december, 13. december, 20. december, 25. december in 31. december. Pripravili bodo utrinke z različnih celjskih lokacij, branje pravljic, glasbene točke in še kaj.

Na družbenem omrežju Facebook bodo prav tako objavljali vsebine, vezane na Pravljično Celje danes in nekoč.

Na Krekovem trgu bo do konca decembra stala vodno-svetlobna zavesa, ki bo del praznične krasitve in osvetlitve.

Za praznično vzdušje bodo poskrbeli tudi s pomočjo ozvočenja na celjskih ulicah, za katerega skrbi Mestna občina Celje. Po zvočnikih bodo predvajali ambientalno glasbo in nekatere od že posnetih vsebin. Prvo predvajanje se bo začelo v petek, 27. novembra, in bo potekalo med 17. in 20. uro. Od 28. novembra do 31. decembra bodo predvajanja vsak dan med 10. in 20. uro.

PRAZNIČNA KRASITEV

Celje je praznično krasitev, ki jo je izvedlo podjetje Elektrosignal, začelo dobivati v prvi polovici novembra. Z lučkami želimo v mestu ustvariti toplino in praznično vzdušje.

Zaradi obnovitvenih del na fasadah in ostalih gradbenih del osvetlitev mesta vsako leto prilagodijo razmeram, vendar glavnina ostaja enaka. Na Krekovem trgu, pred Knežjim dvorcem, Pokrajinskim muzejem Celje, pri fontani pri kinu Metropol, pri Marijinem znamenju na Glavnem trgu in na Starem gradu Celje bodo praznično vzdušje ustvarili z video projekcijami. Zvezdno nebo bo sijalo od Glavnega trga preko Stanetove in do Lilekove ulice. Tudi Muzejski trg bo zaradi praznične razsvetljave še lepši. Osvetlili bodo drevesa, na zgornjem zunanjem hodniku Pokrajinskega muzeja Celje namestili zelene, nesvetleče girlande, oboke pa osvetlili. Lik zvezde bo sijal na Stanetovi ulici, lik smreke z medvedkom pa na Glavnem trgu pred Paviljonom za prezentacijo arheologije oziroma Turistično-informacijskim centrom. Postavili bodo tudi  svetlobni lik kočije. V starem mestnem jedru (Prešernova ulica od Krekovega trga do slaščičarne Zvezda) v teh dneh nameščajo ambientalno ozvočenje. Letošnja novost bodo šopki iz smrečja, ki jih bodo namestili na kandelabre v mestu in bodo okrašeni z bučkami in pentljami.

 

 

Prizadevajo si, da je praznična okrasitev energetsko kar se da učinkovita. Dotrajane okrasne svetlobne elemente nadomeščamo samo z LED svetlobnimi lučkami, ki so energetsko najbolj učinkovite, za krasitev pa uporabljamo tople barve. Božično – novoletna razsvetljava bo tako kot minula leta svetila do 6. januarja.

Podatki o svetleči in dnevni krasitvi:

 

svetlobne zavese preko ulic                                    57.400 drobnih LED lučk

svetlobne zavese pri Narodnem domu                   24.400 drobnih LED lučk

svetlobne cevi                                                         600 metrov

led žarnice na smrekah in drevesih                        42.000 drobnih LED lučk

napisi Dobrodošli v Celju in Pravljična dežela     5 kosov

svetlobni liki                                                          56 kosov

svetleče krogle                                                       7 kosov

sveče na adventnem vencu                                    4 kosi

svetleče verige na velikih smrekah (snow fall)     2 kosov

svetlobne verige na drevesih                                 14 kosov

reflektorske osvetlitve                                           sedem lokacij

nesvetleči okraski                                                  400 kosov

zelene, nesvetleče girlande                                    68 metrov

smreka na Stanetovi ulici                                      1000 drobnih LED lučk

kočija, zvezda, smreka z medvedkom                   trije liki

 

Smreke

 Mesto so skupaj z Mestno občino Celje okrasili tudi s smrekami. Za krasitev mestnega jedra se je MOC v podjetju Zeleno drevo izposodil 30 »živih« smrek, ki so posajene v lonce in so visoke od 180 do 220 centimetrov. Zavod Celeia Celje jih je v istem podjetju najelo še 25 in jih bodo postavili pred gostinske lokale in trgovine ter s tem povečali okrasitev mestnega jedra. Podjetje jih bo spomladi ponovno zasadilo v zemljo. Veseli so, da bodo tudi na tak način prispevali k ohranjanju dreves in narave. Mesto bodo krasile tudi smreke, ki so  jih tako kot prejšnja leta prijazno ponudili občani, za kar se jim lepo zahvaljujejo.

 

Višina (v metrih) Število Lokacije postavitve
12 2 Trg celjskih knezov, Krekov trg
8-10 3  »Pravljična dežela«
1,8 do 2,2 30 »Pravljična dežela«, Krekov trg, Savinova ulica,

Stanetova ulica.

  2  Stari grad Celje, Pokrajinski muzej Celje
SKUPAJ 37  

 

Na Stanetovi, v nekdanji Naši knjigi, je Zavod Celeia Celje okrasil celotno stavbo, v njej pa zasnoval Božičkov kotiček, to je Božičkova dnevna soba z delavnico, ki je ena od letošnjih novosti. S pogledom skozi okno izložbe bodo predvsem otroci lahko videli, kako izgleda Božičkova dnevna soba in delavnica daril. V kolikor se bodo v prihodnjih dneh sprostili ukrepi za varen vstop v Božičkov kotiček ga bodo omogočili, sicer bo ostal zaprt za javnost.

Druga novost sta lanterni, ki stojita pri lekarni na Stanetovi oziroma v stičišču Gubčeve in Prešernove ulice. Okrašeni z nekaterimi celjskimi simboli bosta dve od točk za ustvarjanje prazničnih fotografij in spominov.

 

Okrasili so tudi Glavni trg in Celjski dom, pri katerem so sodelovali tudi zaposleni Zavoda Celeia Celje. Tako je nastalo osem škratov, ki so svoje mesto našli pri lanternah, Krekovem trgu pred Celjskim domom in pred Hohenwarterjevo hišo na Glavnem trgu.

 

Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje že tradicionalno pripravlja adventni venec, ki krasi mestno jedro na zvezdi v Celju. Letos so prvič zaradi epidemije venec pripravljali sami učitelji in ostali zaposleni brez dijakov. Adventni venec je letos oblikovno zelo bogat z zelenjem navadne smreke iz našega šolskega parka in okrasitvijo v kombinaciji zlate in rdeče.

 

Kot so sporočili s Šole za hortikulturo in umetnosti Celje, so jih kontaktirali dijaki, ki so si želeli sodelovati, na šoli pa so ponosni, da so kljub težkim epidemiološkim razmeram izdelavo izpeljali.

 

»Narediti tako velik venec je pravi podvig, saj smo za pletenje oboda porabili 3 velike smreke, prav tako vzame ogromno časa pletenje osnove, namestitev lučk, dekoracija in premik oz. dostava venca iz lokacije v Medlogu na zvezdo v Celju. Vsako nedeljo do božica bo zagorela nova svečka. Naj bo adventni venec kljub težkim zdravstvenim razmeram namig in žarek upanja, da življenje teče naprej,« je pojasnila direktorica in ravnateljica Štefanija Kos Zidar.

 

V drugi polovici decembra bodo postavili še čisto posebno božično drevo.

 

OBVEŠČANJE OBISKOVALCEV

 

Vse obiskovalce mestnega jedra pozivajo, da na celotnem območju upoštevajo vse odloke, ukrepe in navodila Vlade Republike Slovenije ter pristojnih institucij v zvezi s preprečevanjem širjenja okužb s koronavirusom. Ob sprehodu po mestu naj upoštevajo varnostno razdaljo in higieno ter se naj ne zadržujejo dlje časa na javnih površinah. Vse morebitne dogodke bodo izpeljali v skladu z odloki, ukrepi in navodili. Pridržujejo si pravico do sprememb, ki jih bodo pravočasno sporočili.

Več informacij: www.visitcelje.eu, www.celje.si, FB Pravljično Celje in Visit Celje

 

Vir: Zavod Celeia Celje