Zavod Za vas živim pomagal že več kot 500 ranljivim mladim osebam

Foto: SJZ

Tudi mladi na območju Celja se velikokrat srečajo z neuspehi, predvsem, ko le-ti opustijo šolanje v času odraščanja. V ta namen v Celju že 20 let deluje Projektno učenje za mlajše odrasle (PUM-O), kjer strokovnjaki ranljivim mladim pomagajo razvijati njihove potenciale za uspešno vključitev v izobraževanje in zaposlitev.

20 let delovanja programa so v Zavodu Za vas živim pripravil obeležili z okroglo mizo, ki so jo poimenovali Vidite mojo senco (Mladostniki v primežu sodobne družbe) in se je odvijala v Don Boskovem centru v Celju. Z njo so želeli osvetliti trenutne stiske mladih in spodbuditi javnost, da jim prisluhne. Program PUM-O je namenjen vključitvi mladih med 15.in 26.letom, ki so opustili šolanje, so brezposelni oziroma prijavljeni kot iskalci zaposlitve.

Mlade v program napotuje jih Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje. Na območni enoti v Celju je trenutno prijavljenih 998 mladih, starih do 30 let. Letos se jih je zaposlilo 164. Med razlogi za ta razkorak je na okrogli mizi direktorica območne enote Zavoda za zaposlovanje mag. Alenka Rumbak poudarila: »Mladi se za izobraževanje in poklice odločajo po svojih željah, ne pa glede na aktualno potrebo na trgu dela.«

Mladi želijo odraslim velikokrat sporočiti tudi, da težave ne izhajajo samo iz brezposelnosti ampak k stanju obupa pripomorejo tudi slabe razmere v družini, različne odvisnosti, o kateri pa neradi govorijo. S pomočjo Programa PUM-O ti mladi ne ostanejo sami, ampak imajo možnost znova se vključiti in pripadati skupini vrstnikov, s katerimi se lahko poistovetijo in z njimi krepijo svoje sposobnosti, odkrivajo talente.

V okviru programa mladi skupaj z mentorji kuhajo, šivajo, slikajo, berejo in počnejo zelo praktične stvari. Nekateri med njimi pa potrebujejo tudi dodatno strokovno pomoč, je povedala Minka Jazbinšek z Inštituta Vir, kjer obravnavajo zasvojene in njihove svojce: »Pri nas se mesečno ukvarjamo s približno 130 uporabniki. Krepimo njihovo samopodobo, samozavest in komunikacijo. In najbolj uspešni smo, kadar sodelujejo oboji –starši in otroci.«

Na okrogli mizi, ki so jo pripravili ob tej obletnici je ravnatelj OŠ Lava Marijan Kolenko poudaril, da je domače okolje tisto, ki mlade zaznamuje in oblikuje že od samega otroštva naprej. »Samo poglobljen odnos z mladimi šteje. Biti moraš iskren z njimi, jim dajati vzor in jih naučiti, da enako pričakuješ tudi od njih,« je zbranim svetoval Staš Žnidar z Inštituta SENSUS.