Zberimo potrebno število podpisov in pomagajmo zamejskim Slovencem in manjšinam v Sloveniji do evropskih sredstev

Foto: pixabay.com

Ljubljana, 28. januar 2021 – Državljani Evropske unije lahko prispevajo svoj podpis za posebno državljansko pobudo, ki bi zagotovila več kohezijskih sredstev EU za manjšine. V Evropi je že bil zbran potreben milijon podpisov, vendar je sedaj potrebna še ena država z dovolj podpisi in Slovenija je zelo blizu temu cilju.

Pobuda predstavlja odlično priložnost za boljše življenje Slovencev v zamejstvu in manjšin v Sloveniji. V kolikor bo pobuda uspešna bo manjšinam omogočeno črpanje kohezijskih sredstev iz EU, kar bi pomagalo ohraniti obstoj Slovencev v zamejstvu.

To je tudi priložnost za obmejna območja Slovenije – Istro in Pomurje, kjer bi lahko črpali dodatna evropska sredstva zaradi prisotnosti italijanske in madžarske manjšine. Sloveniji bi bilo s tem omogočeno, da pride do več sredstev, v kolikor bi se pri tem primerno angažirali. Pobudniki so za realizacijo že zbrali potreben milijon podpisov, šest držav je že preseglo predpisani kvorum in sedaj manjka še samo ena država z dovolj podpisi.Slovenija in Španija sta pri tem najbližje uspehu, Sloveniji namreč do izpolnitve kvote manjka še 2.500 podpisov, ki se zbirajo do 7. februarja.

Državljanom Evropske unije namreč Lizbonska pogodba omogoča, da s podpisi uveljavljajo svoje interese in predloge. Sicer je bilo doslej uspešnih le šest takšnih ponudb in trenutna pobuda lahko brez težav postane sedma takšna zadeva.

Vir: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu