Zdravnica Bojanka Štern s koristnimi napotki o koronavirusu

Foto: e-koroska

V tvitosferi je med zdravniki, ki se ukvarjajo s koronavirusom, gotovo najbolj aktivna koroška zdravnica Bojanka Štern (@BojankaStern) , ki je specialistka javnega zdravja. Že vse od pojava tega koronavirusa preko tega socialnega omrežja spremlja to epidemijo, osvešča ljudi, s strokovnimi nasveti pomaga, hkrati pa je tudi zelo kritična do oblasti, ki so to nevarnost dolgo podcenjevale.

Na spletu pa lahko preberemo tudi njeno kolumno, v kateri je z bralci podelila koristne napotke za čase, ki jih živimo in ki še prihajajo.

Kako se okužimo in kako preprečujemo okužbo


Bolezen se med ljudmi širi kapljično in s tesnimi stiki z bolniki in prenašalci ali po stiku z onesnaženo površino. Našli so ga tudi v blatu obolelih. Ni izključeno, da se nahaja tudi v aerosolu v bližini bolnika. Torej ga lahko v telo dobimo skozi nosno in ustno sluznico, tudi sluznico oči, morda se širi tudi preko prebavil, kar pomeni, da je treba tudi z izločki (recimo otrok, seveda tudi odraslih) ravnati previdno. Prekuhavanje na 60 stopinj pol ure virus zagotovo uniči. Uniči ga tudi 70/80 % alkohol za razkuževanje rok (30 sek), celo vinski kis (60 sek). Za odstranjevanje večjih nečistoč si roke vedno najprej umijemo, nato še razkužimo. Virus vzdrži na gladkih površinah pri 4 stopinjah do 28 dni, v istem času je pri 20 stopinjah koncentracija virusa na istih površinah padla za polovico, pri 40 % pa za 80 %. Je pa pri različnih temperaturah in različni relativni vlažnosti zraka preživetje virusa različno.

Torej – ne jejmo neumitega ali slabo umitega sadja in zelenjave, ki ga naberemo v trgovinah, ne glede na dejstvo, da doslej ne potrjujejo primera okužbe s hrano. Umivajmo tudi olupke citrusov! V trgovinah je treba ravnati odgovorno in zagotoviti dobro higiensko prakso!

Kar se tiče zaščitne opreme, lahko vidimo, kaj vse uporablja zdravstveno osebje, kadar gre za sum ali potrjen primer. To v vsakdanjem življenju ne pride v poštev. Vidimo pa lahko tudi, da je na daljnem vzhodu ponekod uveljavljena nošnja mask.

Maski, ki preprečita dostop temu virusu, sta respiratorni maski FFP3 in N 95, a le, če sta pravilno nameščeni. Druge maske so za koronavirus prepustne; seveda pa, dokler niso mokre in so pravilno nameščene, zadržijo nekaj kapljic. V vsakem primeru pa jih je treba menjati, ko se zmočijo ali najkasneje na 2 uri.

 

Umivanje z vodo in milom:
1. Zmočimo roke, 2. razporedimo milo po celotnih rokah, 3. zdrgnemo hrbtišča, zdrgnemo dlani, prekrižamo in zdrgnemo med prsti, zdrgnemo palce (najbolje je, če miljenje traja 1 minuto, najmanj pa 20 sekund), 4. splaknemo s tekočo vodo, 5. obrišemo v čisto brisačo. Za otroke priporočajo, da si ob tem prepevajo pesmico. Ob umivanju jih nadziramo! (Moje sem naučila, naj počasi pojejo Kuža pazi in naj to naučijo tudi otroke v vrtcu.)

Če je na voljo razkužilo, nanesemo približno 3 ml razkužila (odrasli, otroci ustrezno manj), umijemo po enakem vrstnem redu in posušimo na zraku.

Učinkovito dezinfekcijsko sredstvo je tisto, ki v določenem kontaktnem času učinkovito zmanjša titre virusa, višje od 3 ali 4 log10.

Celotno besedilo Bojanke Štern je na spletni  povezavi https://arrevija.si/post/533258/kolumna-bojanke-stern-sars-cov-2-kako-naprej

 

 

Več si oglejte na e-koroska.si .