Zdravnik Igor Muževič ob protestu sodnikov le-te spomnil, da bi se pri izpolnitvi ustavnih odločb postavili v čakalno vrsto. Nerealizirana še tista iz leta 1998, ki govori o svobodni izbiri zdravnika!

Foto: pixabay.com

V preteklem tednu so na noge skočili v sodniških vrstah, ker vlada ni realizirala dločbe Ustavnega sdišča glede ureditve sodniških plač. Kot so napovedali zahtevajo odstop ministrice za pravosodje in predsednika vlade Roberta Goloba, hkrati pa so napovedali daljš stavko v kolikor vlada hitro ne reši tega vprašanja. In to počne ena od vej oblasti, ki ima v državi že tako izredno nizek ugled, saj se nenazadnje predsednik Vrhovnega sodišča fotografira s pištolo na svoji pisalni mizi.

Pri tej zgodbi pa je zdravnik Igor Muževič spomnil še na eno pomembno stvar in to je, da bi bilo dobro, če bi se sodniki zavedali, da je ptrebno dločbe Ustavnega sodišča reševati po nekem vrstnem redu. Pri tem je namreč tudi sodnike spomnil, da državljani še danes nimajo pravice, ki jim jo je leta 1998 določilo Ustavno sodišče. Takrat je namreč slednje določilo, da mora vlada poskrbeti za možnost proste izbire zdravnika in to na vseh ravneh zdravstvenih prispevkov.

Tako se pa danes zavarovanca dejansko kaznuje s tem, da mora sam plačevati določene storitve, ke si denimo izbere zdravnika, ki nima pogodbe z ZZZS-jem. Kot je znano pa Golobova vlada to kriz na tem področju še poglablja, zato Muževič sodnikom svetuje, da se pri zahtevi po uveljavitvi dlčbe Ustavnega sodišča postavijo v “čakalno” vrsto.

Vir: X