Kljub vsemu se lahko vprašamo, kje so meje dopustnega. Bo naslednja stopnja poziv k linču zdravnikov zasebnikov in vseh zdravnikov, ki si prizadevajo za široko dostopno javno zdravstvo po vzoru tistih v razvitih državah Evropske unije?“, javnost sprašujejo ugledni zdravniki in od poslanca Mihe Kordiša zahtevajo, da se opraviči za izjavo, ko je zdravnike zasebnike označil za mazače.

Poslanec radikalne Levice Miha Kordiš je v Državnem zboru veliko skupino zasebnih zdravnic in zdravnikov javno označil za mazače. Zgodilo se je na seji Odbora za zdravstvo, na kateri so obravnavali del petega protikoronskega paketa, ki vsebuje razpis za skrajšanje čakalnih dob, na katerem lahko sodelujejo vsi izvajalci zdravstvenih storitev. Preko portala Zdravstvo.si zdravniki javnosti sporočajo, da so zdravnice in zdravniki vestni in odgovorni pri opravljanju svojega dela, ne glede na to, kje in kako svoje delo opravljajo. Svoje bolnike zdravijo enako ne glede na njihovo politično opredelitev ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Pod izjavo so se podpisali Beltram Matej, Brecelj Erik, Kalan Gorazd, Kališnik Matija, Krkovič Matija, Mrevlje Blaž, Noč Marko, Muževič Igor, Podnar Simon, Vesel Samo, Vranič Andrej, Zevnik Krištof.

“Očitno pa niso vsi zdravniki enaki za nekatere politike, ki z zagovarjanjem obstoječega preživelega državnega zdravstva omogočajo korupcijo, tiho privatizacijo in nepoštene zaslužke peščici posameznikov, na škodo bolnikov in zdravstvenih delavcev, kar se dogaja že 30 let,” so še zapisali. Vsem apologetom zlaganega javnega zdravstva sporočajo, da njihovih sprevrženih dejanj bolniki in zdravniki ne bodo pozabili. Zdravniki so še poudarili, da bodo na blatenje njihove strokovnosti zdravniki znali odgovoriti s svojim delom za bolnike in še poudarjajo, da prav zavoljo njihovih bolnikov potrebujemo prav vsem dostopno javno zdravstvo.

Avtorica Sara Rančigaj, več lahko preberete tukaj.