Glede na epidemiološko situacijo je prioriteta Zdravstvenega inšpektorata v teh dneh nadzor spoštovanja vročenih odločb o karanteni. Hkrati poteka tudi nadzor gostinskih lokalov, kar vključuje tudi lokale v obmorskem pasu in na plažah. Poostren nadzor gostinskih lokalov v dnevnem in nočnem času se izvaja tudi z asistenco policije.

Inšpektorji so preverjali lokale, ki veljajo za tvegane glede števila obiskovalcev,  spoštovanje priporočil NIJZ glede ustreznega razmika med mizami, dostopnost razkužil, nošenje obraznih mask ter morebitne druge kršitve. Največkrat so zaznali kršitve priporočil NIJZ in sicer nezadosten razmik med posameznimi mizami v lokalu, neuporabo ali nepravilno uporaba zaščitnih mask,  nedostopnost razkužil ali nedoslednost pri kontroli  dostopnosti razkužil  (npr. že izpraznjena plastenka z razkužilom); neustrezna obvestila za goste ob vstopu v lokal;  preveliko število gostov v premajhnem prostoru. V večini primerov so bila izrečena opozorila.

ZIRS sicer nadzira vse trenutno veljavne predpise za omejevanje širjenja epidemije s področja ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, izvajanja javnega prevoza za potnike ter omejitev zbiranja.

Pri izvajanju nadzorov v gostinstvu je bilo z namenom učinkovitejšega izvajanja dogovorjeno sodelovanje s Finančno upravo RS. Nadzorniki FURS bodo tako ob svojih nadzorih preverjali tudi spoštovanje ukrepov v zvezi z nalezljivo boleznijo COVID-19 in morebitne ugotovljene neskladnosti odstopili v reševanje Zdravstvenemu inšpektoratu.

Vseskozi pa ZIRS apelira na osebno odgovornost posameznikov, saj le ob spoštovanju priporočil NIJZ lahko vsi skupaj pripomoremo k preprečevanju širjenja virusa nalezljive bolezni COVID-19.