Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da lahko največ za svoje zdravje naredite sami! Izogibajte se kontaktom, umivajte si roke. Bolniške postelje bodo kmalu zasedene, tudi tiste za intenzivno terapijo!

Predvsem mladi so povsem brezbrižni. Prihajam naravnost iz ambulante, kjer so naši starejši pacienti zelo na tekočem, zelo ozaveščeni, sami povprašajo, če lahko pridejo. Starejši del populacije je zelo izobražen s priporočili. Gledajo tudi avstrijsko, nemško televizijo. Iščejo informacije in se zelo pametno obnašajo. Žal pa mlajši ne. Ta opozorila, ki jih že imamo, danes ne jemljejo resno. Opozarjam na razdaljo, higieno, umivanje rok. To učimo že majhne otroke. To so najnujnejši ukrepi, ampak to ne zadošča preveč, če ne omejimo socialnih stikov,” je za Nova24TV poudarila zdravnica Alenka Forte, dr. med., specialistka interne medicine in gastroenterologije. Zdravnik in nekdanji predsednik Državnega zbora RS dr. France Cukjati pa opozarja: “Če greste ven, se zapeljite v gozd. Izogibajte se kontaktom, umivajte roke. Bolniške postelje bodo kmalu zasedene, tudi tiste za intenzivno terapijo. Tudi težko bolni bodo vezani na domačo karanteno.” 

Starejši so po besedah dr. Alenke Forte najbolj ranljivi v tej skupini. “Zato tudi opozarjam sorodnike, da naj ne hodijo nepotrebno na obiske starejšim. Naj imajo več telefonskih kontaktov. Čim bolj se je treba zadrževati v domačem okolju in se izogibati vseh stikov, ki si jih posameznik v dani situaciji lahko privošči. Ne hodimo ne v cerkev, ne na velike poroke, pogrebe. To so vse potencialne možnosti okužbe. Žal je ta virus tako virulenten, da naredi preskok iz navidezno zdravega na osebo, ki jo kompromitira z virusom. To je lahko usodno. To je dvorezno. Virologi opozarjajo, da ni povsem jasno, ali je nekdo že z vzpostavljenim kontaktom že 24 ur kužen, kljub temu, da ne kaže nobenih znakov. To opozarja veliko zdravnikov. Merjenje telesne temperature je nezadosten ukrep. Važna je epidemološka amneza posameznika.”

“Zavedati se moramo, da smo lahko okuženi, pa ne kažemo nobenih znakov, ampak smo prenašalci virusa in lahko okužimo. Velik problem je to za tiste ljudi, ki so zaposleni ob meji in prehajajo mejo zaradi službenih obveznosti. Vendar bi tukaj morali omejiti gibanje in izhode. Druge rešitve žal ne vidim. Če je to tako kužno kot kuga, potem se moramo tako obnašati, kot da imamo kugo,” opozarja dr. Forte. Problem je, da so bili preveč zadržani v ukrepih in navodilih s strani odgovornih. “Tako minister za zdravje kot direktorica NIJZ. Namreč, če ste sledili dogajanju na Kitajskem in temu burnemu dogajanju v Italiji, bi morali zaradi visoke kužnosti tega bacila, glede katerega svetovni epidemiologi opozarjajo na specifičnost tega virusa, takrat, ko je Italija prva sprejela ukrepe o omejenem gibanju na slovenski meji, takoj uvesti ukrepe tudi v Sloveniji. Spomnimo se lahko teh zdravnikov iz Nove Gorice, ki niso imeli nobenih navodil, nobenih mask. Tisto je bil čas, da bi slovenska vlada ukrepala in zaprla meje.”

Dr. Alenka Forte (Foto: posnetek zaslona)

“Poleg tega glede na znane podatke virologov WHO bi morali takrat vse tiste, ki so bili na pandemičnih območjih v Italiji, opozoriti, da se podajo v samoizolacijo in da se dajo pred nastopom službe testirati. Predvsem zdravstveni delavci. Vidimo lahko, da je veliko okuženih smučalo v Italiji. Med njimi veliko zdravstvenih delavcev. Jaz nisem epidemiolog, sem internist. Vendar eno je teorija, drugo pa je ukrepanje ob realnem dogajanju danes v Aziji, na Kitajskem in v Italiji. Šlo je predvsem za birokratske ukrepe neke znanosti, ne pa da bi se dejansko upoštevalo, kaj se na terenu dogaja.” Dr. Forte se je zavzela za najbolj restriktivne ukrepe, ki se jih lahko. Zajeziti čim več tistega, kar se zajeziti da. Infrastruktura pa mora teči dalje. Podala je prepričanje, da bo mandatar Janez Janša sprejel ustrezne ukrepe za zajezitev koronavirusa, da ne bomo imeli slike, kot je v Italiji.

Novi koronavirus (Foto: NIAID Rocky Mountain Laboratories (RML), U.S. NIH )

Mladi ljudje so zelo brezbrižni
Ukrepi so pri nas sprejeti prepozno, je prepričana Alenka Forte in dodaja, da je že štirinajst dni nazaj priporočala samoizolacijo. “Jaz nimam mandata, tudi Janez Janša ga še vedno nima. Vendar njegova priporočila po Twitterju so zelo blizu temu.” Strokovnjakinja s področja medicine misli, da so bili vsi preveč zadržani in niso sledili, kaj se dogaja v Italiji. Predvsem mladi so povsem brezbrižni, saj prihaja naravnost iz ambulante, kjer so njihovi starejši pacienti zelo na tekočem, zelo ozaveščeni, sami povprašajo, če lahko pridejo. Starejši del populacije je po njeno zelo izobražen s priporočili, saj gledajo tudi avstrijsko in nemško televizijo ter pri tem iščejo informacije in se zelo pametno obnašajo. Fortejeva ugotavlja, da tega žal ni pri mladih, za katere meni, da so zelo brezbrižni, saj opozoril ne jemljejo resno. “Opozarjam na razdaljo, higieno, umivanje rok. To učimo že majhne otroke. To so najnujnejši ukrepi, ampak to ne zadošča preveč, če ne omejimo socialnih stikov,” je še prepričana Fortejeva.

 

Avtorja Hana Murn in Luka Perš, več lahko preberete tukaj.