Že 13. aprila nov poskus zamenjave Igorja Zorčiča – trije možni scenariji razpleta politične krize

Foto: Facebook (SMC)

Za 13. april je sklicana nova izredna seja državnega zbora, na kateri naj bi aktualna koalicija še drugič poskušala zamenjati predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, torej po koncu lockdowna, poroča Požareport. Kot piše Nova24TV prvi poskus odstavitve prebeglega nekdanjega člana poslanske skupine SMC ni uspel, potem ko je opozicija glasovanje obstruirala, saj so se stranke Koalicija ustavnega loka zbale, da so v njihovih vrstah poslanci, ki bi zamenjavo z Jožefom Horvatom podprle. Tako dva poslanca med 47 poslanci, ki so ostali v sejni sobi, na tajnem glasovanju nista oddala veljavne glasovnice, od tedaj pa se ugiba, kdo bi ta dva poslanca lahko bila. Kot poroča Nova24TV je skoraj zagotovo eden izmed njih predstavnik italijanske narodne skupnosti Felice Žiža, medtem ko naj bi drugi bil vodja poslanske skupine Franc Jurša, čeprav se je kot možnega kandidata omenjalo tudi poslanca SNS Dušana Šiška.

Ta teden je bil Zmago Jelinčič gost v oddaji Tema dneva je sicer namigovanja, da bi lahko zatajil njegov poslanec Dušan Šiško hudomušno zavrnil, češ da imajo samo tri poslance ter da ima vse, torej tudi sebe, pod kontrolo.

Kot piše Nova24TV obstajajo trije možni scenariji razpleta politične krize. Poleg vrnitve Zdravka Počivalška v državni z bor obstaja tudi možnost, da bi nadomestni poslanec Gregor Židan, ki je lani prestopil v SD, sam odstopil kot poslanec, saj naj po informacijah Nove24TV  stranka SD obljub, ki mu jih je dala ob prestopu, ni izpolnila. Tako si Židan išče službo v nogometu, omenja se celo nogometno zvezo. V kolikor bi Židan dejansko zapustil politiko, ne bi ilo treba Počivalšku odstopiti kot ministru, saj bi v državni zbor prišel naslednji po vrsti iz kvote SMC, ki naj bi bil v dobrih odnosih z aktualnim predsednikom stranke.

In še tretja možnost je, da Igorja Zorčiča preprosto pustijo za predsednika državnega zbora.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Nova24TV

Uredništvo