Življenjski sopotniki obudili spomin na prehojeno pot Davida Tasića na žalni seji

Foto: SDS

V prostorih muzeja slovenske osamosvojitve je danes, ko ravno mine 28 let od odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije potekala žalna seja na kateri so se zbrani poslovili od Davida Tasiča, ki je bil jedro strukture, ki je pripeljala do tega odločilnega trenutka. Na žalni seji je predsednik SDS in »zaporniški sopotnik« pokojnega Davida Tasića Janez Janša povedal, da je bil David simbol človeka, ki se je vedno boril za resnico.

V svojem spominu na pokojnega Davida se je tudi Janez Janša spomnil, da smo pred 28 leti na prav tako sončen dan, kot je danes, spremljali odhod Jugoslovanske vojske iz slovenskega ozemlja. Tisti dan so se mu pred očmi odvijali prizori, ki so Slovenijo pripeljali do osamosvojitve in eden od pomembni dogodkov je bil tudi prizor iz Roške ulice v Ljubljani. Tam je namreč nepregledna množica ljudi protestirala v podporo zaprti četverici, med katerimi je bil tudi David Tasić. Pred procesom je Janez Janša Davida srečeval kot novinarja. Njihova srečanja so najpogosteje potekala v kultnem baru Kava.

»Veliko smo se pogovarjali, si izmenjavali kakšne članke, si dajali kritike in vzpodbude. Vendar nisem imel priložnosti, da bi z Davidom preživel kak dan na izletu ali kosilu. Potem pa je usoda oba pripeljala v vojaški pripor na Metelkovi, kjer sva bila skupaj zaprta dva meseca in se nikoli nisva videla,« je takratna dogodke povzel Janez Janša, ko je usoda zbližala njega in Davida Tasića.

Prvak SDS Janez Janša in pokojni David Tasić sta bila po osamosvojitvi prepričana, da se leto 2988 ne more več ponoviti. Žal se je leta 2014 zgodilo nekaj podobnega kot leta 1988 in takrat sta se z Davidom tudi pogosto slišala in je le-ta prevzel tudi vodenje Društva političnih zapornikov in se zaradi želje po ustvarjanju pravične družbe ponovno vključil v aktivno zagovarjanje resnice.

»David je bil simbol človeka, ki ni želel biti v ospredju, kljub temu da je bil pogumen raziskovalen novinar, ki je imel rad resnico in se zanjo boril. David je bil vitez slovenske pomladi in slovenske osamosvojitve. Ohranili ga bomo v trajnem spominu,« je svoj spomin na prezgodaj preminulega Davida Tasića zaključil Janez Janša.

David Tasić se je leta 2014 ponovno aktivneje vključil v družbeno politično življenje, ker si je želel ustvariti pravično in pošteno družbo. Zato je večkrat svoja razmišljanja delil pred sodiščem, ko je Odbor 2014 pripravil zborovanje v podporo obsojenim v aferi Patria. »Zate je bil pomemben človek. Kaj misli, kako se počuti, kaj ga teži, česa se veseli. Z veselim si se veselil, z žalostnim si bil žalosten. Bil si odličen poslušalec v pogovoru in si se trudil, da bi videl človeku v srce,« se je Davida spomnil Aleš Primc predsednik omenjenega odbora in se mu zahvalil za njegovo sodelovanje pri ustvarjalnem delu odbora. Aleša Primca je najbolj »fasciniral« Davidov boj za pravico in je bil zanjo vedno pripravljen iti v boj. To je med drugim pokazal tudi na zborovanjih v podporo Tadeju Strehovcu.

»Dragi prijatelj David, naj ti da vsemogočni Bog, Bog Ljubezni in vse dobrote, po katerem si hrepenel in ga neutrudno iskal, večni mir in pokoj!« je svoj spomin na Davida zaključil Aleš Primc.

Prav tako se je Davidu za vse zahvalil tudi Tone Kuntner s Cankarjevimi besedami, da je lahko vzcvetela in se razcvetela slovenska pomlad.

Njegovi družini, bližnjim in življenjskim sopotnikom, ki so delili usodo z njim izrekamo iskreno sožalje.

Vir: SDS