V članku “Notranje ministrstvo bo na 292 parcelah s tehničnimi ovirami ustanovilo desetletno služnost”, objavljenem na siol.net lahko beremo, da bo Ministrstvo za notranje zadeve na 292 parcelah s tehničnimi ovirami ustanovilo 10-letno služnost. Na teh parcelah je država po izbruhu migrantske krize leta 2015 postavila tehnične ovire. Pri tem bo lastnikom izplačala odškodnino, tako je po poročanju STA pred dnevi sklenila vlada. Gre za parcele, kjer so tehnične ovire postavljene že več kot dve leti.

Po poročanju spletnega portala siol.net lahko policija v skladu z Zakonom o nadzoru državne meje postavi in uporablja tehnična sredstva za nadzor državne meje na zemljiščih in vodnih površinah ne glede na to, kdo je njihov lastnik, lastniki pa ji morajo omogočiti prost dostop in gibanje. Zakon pri tem predvideva tudi izplačilo nadomestila lastniku ter omejitev lastninske pravice s služnostjo v javno korist, če je za nadzor državne meje potrebna trajnejša in nepretrgana uporaba zemljišč in ta traja več kot dve leti.

Vlada s sklepom ugotovi javno korist za ustanovitev služnosti in potreben čas obremenitve. Sklep objavi v uradnem listu, nato ministrstvo za notranje zadeve v šestih mesecih začne postopke za ustanovitev same služnosti. Vlada je na seji v prejšnjem tednu sprejela takšen sklep, nanaša se na 292 parcel, kjer so tehnične ovire v obdobju od 1. januarja 2016 do konca leta 2018 postavljene dlje kot dve leti.

V sporočilu po seji vlade je zapisano, da bodo postopki stekli v letošnjem letu. Za celotno obdobje (10 let) obremenitve zemljišča s služnostjo v javno korist bo določena tudi višina odškodnine. Odškodnina pa bo izplačana na letni ravni za preteklo leto.  Zapisali so, da se bodo prve odškodnine izplačevale v proračunskem letu 2020.

Strošek za odškodnine je na letni ravni ocenjen na okoli 22.000 evrov, skupni strošek na 230.000 evrov, od tega bi naj šlo za odškodnine v 10 letih 220.000 evrov

Na letni ravni je strošek za odškodnine ocenjen na okoli 22.000 evrov, skupni strošek pa na 230.000 evrov – od tega naj bi šlo za odškodnine v 10 letih 220.000 evrov, za vodenje postopkov pa 10.000 evrov, poroča STA.

Vlada je en podoben sklep sprejela že leta 2018, ko je sklenila, da se služnost v javno korist za deset let ustanovi na 2665 parcelah, na katerih so bile začasne tehnične ovire v obdobju od 11. novembra 2015 do konca leta 2017 postavljene dlje kot dve leti.

Članek “Notranje ministrstvo bo na 292 parcelah s tehničnimi ovirami ustanovilo desetletno služnost” je dosegljiv tukaj: https://siol.net/novice/slovenija/notranje-ministrstvo-bo-na-292-parcelah-s-tehnicnimi-ovirami-ustanovilo-10-letno-sluznost-494454