Kot poroča spletni portal 24ur.com, je na mejnem prehodu Obrežje na meji s Hrvaško prišlo do pravega bombnega preplaha, potem ko naj bi policisti na Flixbusu, ki je vstopal iz Hrvaške v Slovenijo, odkrili eksplozivno napravo. Neuradno naj bi šlo za bombo, ki jo je v kovčku s seboj nosil ruski državljan, ki ga je policija tudi pridržala. Avtobusi so se lahko dve uri preusmerjali le na mejni prehod Rigonce, tovorni promet pa na mejni prehod Metlika, so sporočili iz policijske uprave Novo mesto. A kot se je pozneje izkazalo, slovenska policija sploh ni prišla na sled bombi, temveč bombi podobni napravi, ki pa ni bila nevarna. 

Novomeški policisti so dopoldne zapisali, da so na delu intervencijske ekipe, “zato več informacij trenutno ne bodo posredovali”. V dogodku ni bil nihče poškodovan, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto. Spletni portal 24ur.com je poročal, da na hrvaški strani policisti niso nič opazili, potem pa je po poročanju  novinarke POPTV s terena nastala panika – ljudi, ki so že šli čez mejo, so obračali nazaj na Hrvaško.

O dogajanju na slovenski strani meje so obširno poročali tudi hrvaški mediji. A kot se je izkazalo, slovenska policija ni odkrila bombe. Foto: Index.

več sledi

Slovenska policija je ruskega državljana po poročanju portala Index.hr vklenila v lisice in ga izpustila šele potem, ko je dodatni pregled pokazal, da v njegovem kovčku pravzaprav ni nobenega eksplozivnega sredstva. Nekaj minut zatem so mejni prehod s Hrvaško tudi ponovno odprli.

Nekaj po 12. uri so se sicer z uradnim obvestilom za javnost odzvali tudi na Slovenski policiji:

Ob 08:30 se je na mejni prehod za mednarodni promet Obrežje, na vstop, pripeljal avtobus s 45-timi potniki. V postopku mejne kontrole je policist odredil temeljito mejno kontrolo, ki je zajemala tudi pregled prtljage z rentgenom. Pri pregledu so v enem od potovalnih kovčkov zaznali elektronsko napravo z napajanjem, ki je po svojih značilnostih in obliki vzbudila sum, da gre za eksplozivno napravo z mehanizmom za vžig. Rentgenski posnetek je bil poslan v takojšnjo presojo, kjer je bilo potrjeno, da gre za sumljiv predmet.32-letnemu potniku so odvzeli prostost ter sprožili predpisane postopke za zavarovanje potnikov avtobusa, potnikov na mejnem prehodu ter uslužbencev policije in finančne uprave, ki so se takrat nahajali na mejnem prehodu. Mejni prehod so evakuirali, promet na avtocesti proti Obrežju pa omejili in zaprli. Potniki so bili preusmerjeni na mejna prehoda Slovenska vas in Rigonce, za tovorni promet pa je bil obvoz narejen čez mejni prehod Metlika.

Sumljiv predmet so nekaj pred enajsto uro pregledali strokovnjaki bombni tehniki specialne enote policije, ki so ugotovili, da predmet ni nevaren. Kriminalisti in kriminalistični tehniki so opravili ogled in ga prekinili, ko je bilo ugotovljeno, da gre za nenevaren predmet. Ob 11:25 uri so tako odpravili pridržanje 32-letniku in hkrati sprostili promet na mejnem prehodu in avtocesti, ko so ugotovili, da ni več nevarnosti za ljudi in premoženje. Kriminalisti so aktivnosti usklajevali z dežurnim preiskovalnim sodnikom in okrožno državno tožilko. Na okrožno državno tožilstvo bodo o dogodku poslali poročilo.

Kot poroča hrvaški portal Telegram.hr, ki se sklicuje na neuradne informacije iz hrvaške policije, pa naj bi pri sumljivem predmetu šlo zgolj za uglaševalca klavirja.

Avtor T. F., prispevek je bil prvotno objavljen tukaj.