Znana imena ministrskih kandidatov v 14. slovenski vladi

Foto: nova24TV.si

Po tem, ko je veliko časa v javnosti krožilo mnogo imen o tem kdo bi lahko zasedel različne ministrske položaje v 14. slovenski vladi pod vodstvom Janeza Janše, je včeraj prvak SDS in novi predsednik vlade v Državni zbor poslal uradni seznam imen novih ministrov.

Na podlagi vloženih kandidatur bodo lahko v naslednjem tednu pristojni odbori v Državnem zboru opravili zaslišanja kandidatov in ob uspešnih zaslišanjih bi lahko Državni zbor o novih ministrih glasoval med 16. in 20. marcem.

Kandidati iz kvote SDS za ministre so postali: Andrej Šircelj (Ministrstvo za finance), Anže Logar (Ministrstvo za zunanje zadeve), Aleš Hojs (Ministrstvo za notranje zadeve), Andrej Vizjak (Ministrstvo za okolje in prostor), Zvonko Černač (Minister brez listnice, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko), Vasko Simoniti (Ministrstvo za kulturo) in Helena Jeklitsch (Ministrica brez listnice, za Slovence v zamejstvu in svetu).

Iz kvote SMC so kandidati za ministre postali poleg dosedanjega ministra Zdravka Počivalška (Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo) še Boštjan Koritnik (Ministrstvo za javno upravo), Simona Kustec (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) in Liljana Kozlovič (Ministrstvo za pravosodje).

Ministrski kandidati stranke NSi so postali: Matej Tonin (Ministrstvo za obrambo), Janez Cigler Kralj (Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti) in Jernej Vrtovec (Ministrstvo za infrastrukturo). Kandidata najmanjše koalicijske partnerice DeSUS za ministra sta Aleksandra Pivec (Ministrstvo za kmetijstvo) in Tomaž Gantar (Ministrstvo za zdravje).