Znane prve ocene škode po zadnjih dveh vetrolomih na našem območju

Novi tednik je poročal, da je največ škode po zadnjih vetrolomih na našem območju povzročil v Zgornji Savinjski dolini in Šaleški dolini. Škoda je še toliko večja, ker so v veliki meri prizadeta gospodarstva, ki jim gozd pomeni glavni vir preživetja. Tudi območje Celja sta zadnja dva vetrolova močno prizadela in sicer območji Pečovnika in Rudnice.

V omenjenem mediju so še zapisali, da nazarska območna enota zavoda za gozdove v tem trenutku ocenjuje, da je v Zgornji Savinjski in šaleški dolini poškodovanih 15 tisoč kubičnih metrov lesene biomase.

Na območju celjske območne enote zavoda za gozdove naj bi zadnja dva vetroloma poškodovala šest tisoč kubičnih metrov lesne mase. V obeh primerih gre za prve ocene. Sedaj si bodo po poročanju Novega tednika pristojne službe prizadevale za sanacijo iglavcev, da bi s tem zmanjšali možnost širjenja smrekovega lubadarja. Po poročanju Novega tednika je ob tem Aleksander Ratajc povedal, da morajo lastniki sedaj do konca marca posekati, urediti in izvoziti poškodovane iglavce iz gozda.

 

Vir: Novi tednik, avtor B.J.