Znani trgovci in poslovalnice, kjer je bil odkrit nedovoljen aditiv v mletem mesu!

Foto: pixabay.com (slika je simbolična)

V članku “Razkrivamo trgovce, ki so prodajali oporečno mleto meso in mesne pripravke” avtorja A.L. lahko beremo, da je bil s strani Uprave za varno hrano sedaj objavljen seznam trgovcev pri katerih je bilo odkrito, da bi lahko meso in mesni pripravki vsebovali snovi, ki so nevarne za otroke in odrasle z alergijo na žveplov dioksid.

Afera sedaj počasi dobiva pravo sliko, kljub temu, da je uprava za varno hrano javnost o početju z mletim mesom in mesnimi pripravki obvestila šele po štirih mesecih. Nekateri so prepričani, da so s tem ogrozili zdravje potrošnikov. Sedaj je uprav izdala obvestilo o tem kateri trgovci so prodajali mleto meso in/ali mesne izdelke, »ki so bili ocenjeni kot nèvarni za odrasle in otroke z alergijo na žveplov dioksid«.

Spodnja tabela prikazuje pri katerih trgovcih, v katerih poslovalnicah in kdaj so bile kršitve zaznane. V tabeli je naveden tudi InterSpar, kjer nadzor ni bil opravljen, saj je mesar sam priznal, da je dodajal nedovoljen aditiv.

datum vzorčenja kraj vzorčenja vrsta živila datum proizvodnje
6. junij 2019 TUŠ Supermarket Grosuplje, Gasilska cesta 1, Grosuplje čevapčiči 6. junij 2019
mleto meso 6. junij 2019
6. junij 2019* InterSpar City Park, Šmartinska 152g, Ljubljana* mesar sam priznal, da uporablja nedovoljeni aditiv pri pripravi mesnih pripravkov; uradni vzorci v tem primeru niso bili odvzeti
20. avgust 2019 Hipermarket Kranj Primskovo, Mercator d.d. čevapčič 19. avgust 2019
30. avgust 2019 Hipermarket Celje, Mercator čevapčiči banjaluški 30. avgust 2019
čevapčiči lastne proizvodnje 28. avgust 2019
17. september 2019 Tuš Market Lesce, Alpska cesta 45, Lesce pleskavice 16. avgust 2019

 

Članek “Razkrivamo trgovce, ki so prodajali oporečno mleto meso in mesne pripravke” je dosegljiv tukaj.