Po izpadu, ki si ga je poslanec Levice Miha Kordiš privoščil ob glasovanju o noveli Zakona o obrambi, se tudi včeraj ni želel opravičiti poslancu stranke SD, Matjažu Hanu. Slednjega je namreč označil za kolaboranta s fašistoidno vlado Janeza Janše, ker je podprl omenjen zakon o obrambi. Hanu je ob tej Kordiševi izjavi prekipelo, od njega pa je tudi zahteval, da se vsem po vrsti opraviči. Dodal je tudi, da s takšnimi ljudmi ne želi sodelovati.

Po nedavnemu izpadu v parlamentu, je poslanec stranke Levica Miha Kordiš, dobil včeraj v oddaji 24ur zvečer še eno priložnost, da se opraviči Matjažu Hanu, sicer poslancu iz vrst stranke SD. Hana je ob glasovanju o noveli Zakona o obrambi označil za kolaboranta s fašistoidno vlado, saj je Han podprl omenjeno novelo, ki je bila, s potrebno dvotretjinsko večino, tudi sprejeta. Kordiš se v parlamentu ni hotel opravičiti, zato mu je voditelj oddaje 24UR zvečer Uroš Slak za to dejanje omogočil še eno priložnost.

Voditelj oddaje je Kordiša, ki se je oddaji pridružil prek Skypa, vprašal ali se bo opravičil za svoje besede, s katerimi je Hana in njegove strankarske kolege označil za kolaborante, koalicijski del parlamenta pa za fašistoidno vlado. Kordiš je nonšalantno odgovoril, da se lahko opraviči, če bo zaradi tega kdo od opozicijskih kolegov lažje spal.

Opravičil bi se lahko predvsem zato, ker obstaja veliko večji problem od tega in ta problem je po Kordiševem mnenju vlada Janeza Janše. “Včeraj sem bil nekoliko oster,” je pojasnil Kordiš, “ker imam “Poln kufer” neenotnosti v opozicijskih vrstah, tudi hinavščine.” Pri zakonu o obrambi je bila potrebna dvotretjinska večina, tu bi morala opozicija pokazati svojo enotnost in stopiti skupaj, Janezu Janši bi bilo treba zadati udarec, kadar se mu ga lahko, je razložil svoj namen bojeviti poslanec Levice.

Opozicija naj deluje usklajeno, ne pa da kolaborira z Janševo vlado
Na vprašanje ali umika svoje besede, pa je še enkrat ponovil, da je vlada Janeza Janše prav gotovo fašistoidna vlada, težko bi jo opisali kako drugače. Ta vlada želi imeti kontrolo nad slovensko družbo, notranji minister Aleš “Hojs pa pod preprogo pometa na policiji koruptivne posle najvišjih članov Janševe vlade, stranke SDS in vseh ostalih,” je ognjevito razložil Kordiš. “Težko si predstavljam, kako bi vlado Janeza Janše sploh lahko opisali drugače.” Je pa poslanec nato dodal, da se lahko njegovo izjavo vzame tudi kot opravičilo, ampak samo, če to pomeni, če bo opozicija od sedaj naprej delovala usklajeno, ne pa da glasuje skupaj z Janševo vlado.

Na ponovno vprašanje, ali se opravičuje Hanu in poslancem stranke SD za trditev da so kolaboranti, je Kordiš dejal, da svoje besede lahko preoblikuje edino tako, da reče, da se mu zdi narobe, da so se dogovarjali z vlado Janeza Janše pri zakonu o obrambi. Ker bi lahko, po besedah Kordiša, z združenimi močmi zakon zrušili, obenem pa še zagotovili socialno varnost vojakom.

Avtorica Sara Bertoncelj, več lahko preberete tukaj, kjer je bil članek prvotno objavljen.