Zvjezdan Radonjić in zagovornik Franci Matoz zahtevata, da se obtožnica zavrže, ker se nekdanjemu sodniku krši pravica do poštenega sojenja

Foto: Nova24TV

V Celju se je včeraj pričel postopek postopek proti Zvjezdanu Radonjiću s predobravnavnim narokom v domnevni razžalitvi in obrekovanja. Obtožnico proti Radonjiću je vložilo Okrožno državno tožilstvo v Celju. Radonjić včeraj kaznivega dejanja ni priznal in je hkrati predlagal, da se obtožnica zavrže in izrazil željo, da mu sodi sodni svet. Včeraj je še napovedal, da na glavni obravnavi ne bo podal zagovora, dokler tožilstvo ne obrazloži svojih dokaznih predlogov, saj v nasprotnem primeru ne more podati obrambe. V kolikor Radonjić ne bo podal zagovora bo morala sodnica dopolniti obtožnico z navedbami, katere dele obtožbe bo dokazovala s katerim dokazom. Ker obramba tega ne ve, se ji krati pravica do poštenega sojenja, kar je doktrinarni razlog za zavrženje.

Zvjezdan Radonjić je slovenski javnosti postal znan, ko ni pokleknil pred pod pritiski in Milka Noviča oprostil v obtožbi za umor Janka Jamnika. Že dalj časa je bil sicer “trn” v peti predsednika Okrožnega sodišča Marjana Pogačnika. Po opozoril na nesprejemljive pritiske na sodniško delo, je moral Radonjić zapustiti mesto sodnika. Sedaj mu tožilstvo očita kaznivo dejanje obrekovanja in razžalitve. Včeraj je Radonjić opozoril, da obtožnica ne vsebuje potrebnih vsebin, zato je predlagal njeno zavrženje. Zagovornik Radonjića Franci Matoz je dejal, da gre za povsem nepotreben sodni postopek.

Matoz je včeraj predlagal tudi, da tožilstvo obrazloži dokazne predloge, kar je tožilka zavrnila in dejala, da bo to storila po zagovoru. Ker je Radonjić napovedal, da se ne bo zagovarjal bi to morala storiti takoj. 269. člen Zakona o kazenskem postopku namreč določa, da morajo biti našteta in pojasnjena vsa dejstva, ki se naj v postopku ugotavlja. Obtožnica zoper Radonjića tega ne vsebuje, zato se po njen ne bi smelo soditi. Tožilka tako obtožbe ne sme spreminjati, do zagovora obtoženega, v kolikor do tega ne bo prišlo mora nemudoma dopolniti obtožbo z navedbami, katere dele obtožnice bo dokazovala s katerim dokazom. Hkrati prihaja do situacije, da tako obramba s tem ni seznanjena, kar pomeni kratenje pravice do poštenega sojenja in pomeni doktrino za zavrženje obtožnice.

Radonjič je še predlagal, da se v postopku zasliši ljubljansko okrožno sodnico Ano Testen in zapisničarko na ljubljanskem okrožnem sodišču Brigito Dopona.

Vir: Nova24TV