Zvone Černač opozarja, da ljudje ne bodo občutili znižanja cen energentov in hrane, saj bo vlada poskrbela za dvig trošarin in dajatev

Foto: Zajem zaslona (Twitter/Edvard Kadič)

“Pod Golobovo vlado tega znižanja ne bomo občutili. Tako kot pred dnevi, bodo dvignili trošarine in ostale dajatve.” S temi besedami je poslanec SDS Zvone Černač pospremil podatke, da so se cene energentov in hrane na svetovnih trgih znižale, hkrati pa opozoril na odnos vlade do teh vzpodbudnih podatkov za državljanke in državljane.

Ekonomist dr. Matej Lahovnik je namreč poobjavil podatke, ki kažejo na padec cen plina na trgu Evropske unije. Iz objavljenega grafa je namreč razvidno, da se trenutne cene plina gibljejo okoli 40 evrov na MWh, kar je najnižje po juliju leta 2021. Gre za trikrat nižje cene kot so bile v povprečju leta 2022, ko je bila povprečna cena 135 evrov na MWh.

Ob tej objavi je dr. Lahovnik zapisal, da gre za bistveno nižje cene energentov in hrane, kot so bile v kriznih časih. Vendar kot poudarja poslanec SDS Zvone Černač, se lahko zgodi, da ljudje ne bodo imeli veliko od tega. Tudi zadnja regulacija pogonskih goriv je namreč pokazala, da se je vlada raje kot za znižanje maloprodajnih cen, odločila za zvišanje trošarin.

Vir: Twitter