Zvone Černač: Za zmanjšanje prometnih zastojev na avtocestah v času turistične sezone

Foto: Zajem zaslona (Twitter/Edvard Kadič)
V zadnjih mesecih je prometna pretočnost na slovenskih avtocestah močno upadla. Kljub temu, da se turistična sezona še ni pričela, se že zdaj vsakodnevno soočamo z velikimi zastoji, ki niso posledica povečanja obnovitvenih in vzdrževalnih del niti posledica prometnih nesreč. Po vsej Sloveniji stojijo več kilometrske kolone vozil, potovalni časi se podaljšajo za uro ali celo več. Tako se vse več ljudi sooča s prepoznim prihodom v službo ali z zamudami drugih obveznosti, saj je postalo nemogoče predvideti, kolikšen čas bo potreben na posamezni dan za načrtovano pot. Nastaja velika gospodarska in osebna škoda.
Poleg tega je pred vrati turistična sezona. Glede na to, da je Slovenija tranzitna država, bo v prihodnjih mesecih vse več turistov tudi na naših cestah. Če prištejemo še obnovitvena in vzdrževalna dela, tovorni promet in prometne nesreče ter vročino, lahko v naslednjih treh mesecih pričakujemo prometni kolaps.
Zato je poslanec Poslanske skupine SDS Zvone Černač na Vlado RS naslovil poslansko pobudo, da se v obdobju med 15. junijem in 30. septembrom 2023 za vožnjo po avtocestah v nočnem času (med 21. in 6. uro zjutraj) zniža cestnina za tovorni promet za 50%, enako pri nakupu tedenskih vinjet za osebna vozila, ki bodo uporabljene v tem časovnem obdobju. 
 
Na ta način bi spodbudili vožnjo v večernih in nočnih urah, kar bi na slovenskih avtocestah pripomoglo k večji pretočnosti dnevnega prometa.
SOJ SDS