Jože Možina: “Ta oblast z določenim slojem prebivalstva sploh ne komunicira. Že zaradi tega je to oblast, ki si zasluži absolutno zamenjavo.”

Zgodovinar in novinar dr. Jože Možina. (Foto: Zajem zaslona Twitter/Davor Božič)

Zgodovinar in novinar dr. jože Možina se je za Domovino z novinarjem Luko Svetina pred praznikom, ki deli ljudi v Sloveniji pogovarjal tako o nekdanjem sistemu, ki je “izumila” ta praznik in aktualnih političnih dogodkih. Ker je dr. Možina večkrat kritičen tako do trenutne oblasti, kot zgodovine, ki jo želi ta kreirati po svojih željah, je tudi vladajoče politike mogoče slišati kako bi ga želeli odstraniti z vsakdanjega življenja.

Po pogovoru za Domovino bo to verjetno še toliko bolj želja vladajoče klike, saj je ponovno razkril nečedne “posle” takratne komunistične oblasti. Zgodovinar je namreč tako kot pred časom na RTV Slovenija, ko ta še ni bila osvobojena s strani Goloba pojasnil zlaganost praznika boja proti okupatorju. Kot je za Domovino pojasnil dr. Možina je imel celo v Moskvi možnost v rokah držati dokumente (dosje Ivana Mačka Matije), ki vsebuje dokaze o ponarejevanju dokumentov in imen.

Ker na eni strani vlada poveličuje poprej omenjeni praznik, na drugi strani pa ukinja spomin na žrtve tega okrutnega režima, je dr. možina prepričan, da vlada niti do mrtvih nima pietetnega odnosa. To bi morala biti moralna vrednota vsake vlade, je prepričan zgodovinar. Ta oblast z določenim slojem prebivalstva sploh ne komunicira. Že zaradi tega je to oblast, ki si zasluži absolutno zamenjavo,” je prepričan dr. Jože Možina.

Vir: Domovina