Občina Šentjur je praznovala

Foto: Pihalni orkester Šentjur (Facebook)

Praznovanje občinskega praznika Občine Šentjur je vrhunec doseglo v torek, 24. septembra, s slavnostno akademijo ter podelitvijo priznanj zaslužnim posameznikom in društvom.

Uvodne takte šentjurske himne, Ipavčeve Domovini, so odigrali člani  Pihalnega orkestra Šentjur in naznanili praznični večer, na katerem je zbrane uvodoma nagovoril župan mag. Marko Diaci, ter spregovoril o večjih dosežkih v zadnjem letu, ko je investicijski cikel v različne projekte praktično na vrhuncu. Zahvalil se je vsem, ki pripomorejo k izboljšavam ter kakovosti življenja v skupnosti, katere bogastvo so, kot je poudaril župan, ravno aktivni prebivalci. Naštel je tudi največje projekte v izvajanju. Tudi tokrat so se občinske slovesnosti udeležili predstavniki vodstva prijateljske srbske občine Požega, predsednik občine Đorđe Nikitović je vsem čestital in izpostavil, kako spremlja razvoj šentjurske občine, ki jim je v marsičem v zgled.

Podeljena so bila tudi priznanja občine, v prvem slopu so pisna priznanja s knjižno nagrado za šolske uspehe ter osebnostno izjemnost na predlog matičnih šol prejeli: Žana Skale Mastnak na predlog OŠ Slivnica pri Celju, Vid Zeme na predlog OŠ Dramlje, Anja Gračner na predlog OŠ Planina pri Sevnici,  Nejc Kasenburger  na predlog OŠ Hruševec Šentjur, Lovro Kolar na predlog OŠ Blaža Kocena Ponikva, Devi Mauko Jug na predlog OŠ Franja Malgaja Šentjur, dijak Šolskega centra Šentjur Matej Jager in Zala Jelen, na predlog Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur za uspehe na mednarodnih in državnih glasbenih tekmovanjih ter za njen prispevek h glasbeni tradiciji občine.

Tri pisna priznanja je podelil župan Občine Šentjur in sicer so ji prejeli:  Vida Zupanc za njeno dolgoletno vodenje Skupine za zdrav način življenja Šentjur, prispevek k ustanovitvi in širitvi skupine za obravnavo in pomoč zdravljenih alkoholikov in njihovih svojcev, njenemu pozitivnemu doprinosu številnim družinam, ki so bile v vseh teh letih deležne njene pomoči. Mojca Sivka, predsednica Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur je priznanje prejela za uspešno izpeljavo mednarodnega projekta Pisanka iz srca, ki stoji v Zgornjem trgu pred cerkvijo. Priznanje pa je župan podelil tudi mladima filmskima ustvarjalcema Žigi Kukoviču in Robertu Kladniku za dosežke na področju filmskega ustvarjanja, izjemen uspeh filma Gepack in s tem prepoznavnost ter promocijo lokalne skupnosti.

Tretji sklop priznanj so predstavljala pisna priznanja, ki jih je občinska komisija potrdila na podlagi predlogov občanov. Priznanje je prejelo PGD Šentjur pri Celju ob svoji 150-letnici delovanja. V svoje vrste vključuje vse generacije, posebno požrtvovalnost in usposobljenost izkazujejo operativni člani ob sodelovanju in pomoči pri elementarnih in drugih nesrečah tako v občini kot izven nje.Prav tako je priznanje prejel na podlagi predlogov več društev, v katerih je aktiven, Anton Kukovič za več kot 50-letno aktivno sodelovanje v prostovoljnem gasilskem društvu, mentorstvo in požrtvovalnost ter izjemno nesebičnost, ki se kaže v številnih urah prostovoljstva. Je tudi aktiven član območnega združenja slovenskih časnikov, sodeluje pri izvedbi kulturnih in drugih prireditev v občini, prizadeva si za ohranjanje tehnične in kulturne dediščine občine. Priznanje so kar na odru, med glasbenimi točkami, prevzeli člani Pihalnega orkestra Šentjur ob svoji 90-letnici delovanja. V teh letih je orkester nanizal številna gostovanja v tujini ter udejstvovanja na različnih tekmovanjih, med slednjimi je potrebno izpostaviti tudi osvojeno priznanje in pokal Vinka Štrucla. Njihov prispevek k promociji občine je izjemno velik, ravno tako je nepredstavljivo obeleževanje številnih praznikov in ohranjanje tradicij brez njihovega sodelovanja.

Nagrajeni pihalci so za zaključek večera pripravili še izbor nekaj skladb, nato pa je povezovalka Polonca Jazbinšek vse zbrane povabila k druženju in pogostitvi.

Občina Šentjur