Afera Trenta: Ali slovenski sodni sistem sledi ruskemu, ki pred volitvami obračunava s političnimi nasprotniki?

Generalni državni tožilec Ruske federacije Igor Krasnov (levo) in generalni državni tožilec Republike Slovenije Drago Šketa sta v Moskvi podpisala program o sodelovanju. (Foto: Vrhovno državno tožilstvo)

Leto in pol je moralo miniti, da je obtožnica v zadevi Trenta postala pravnomočna, saj naj bi zunajobravnavni senat celjskega sodišča zavrnil vse ugovore. Gre zopet za zelo zanimivo “naključje”, saj je zadeva postala pravnomočna ravno ob bližajočih se volitvah, obtožnica pa bremeni tudi Janeza Janšo.

V Sloveniji je zelo zanimivo, da pred vsakimi državnozborskimi volitvami sodni sistem proti Janezu Janši prične neko temo, ki postane potem tudi del volilne kampanje. Več kot upravičeno se zato lahko zastavi vprašanje ali je naš sodni sistem samostojen in neodvisen ali je le podaljšana roka oblasti?

Zanimivo je namreč, da je leta 2008 pred volitvami “izbruhnila” afera Patria, ki je imela vpliv na izid volitev leta 2008, 2011 in 2014. Leta 2014 je moral predsednik SDS Janez Janša pred volitvami celo na prestajanje kazni, kar se je kasneje izkazalo kot neupravičeno. Da mora pred volitvami na prestajanje kazni vodja največje opozicijske stranke pred volitvami, je praksa, ki jo lahko zasledimo denimo v Rusiji. Za volitve 2014 je mnogo pravnikov prepričanih, da so bile nezakonite, saj naj bi po njihovo sodna veja oblasti vplivala na potek volitev.

Kot kaže je sedaj pripravljena nova afera, saj je obtožnica Trenta postala pravnomočna. Zanimivo je, da se je v tej zadevi policijska preiskava pričela pred volitvami leta 2018, ko bi jo naj po poročanju Nova24TV vodil Harij Furlan. Zadeva je prišla na “plano” šele sedaj, kljub temu, da je Janša nepremičnine v Trenti kupil že leta 1992. Leta 2005 je zemljišče prodal Eurogradnjam, ki so ga naprej prodale podjetju Imos. Slednje naj bi po mnenju tožilstva preplačalo to zemljišče. Kot kaže je tožilstvo pri tem pozabilo upoštevati rast cen nepremičnin na trgu v tem času. Zanimivo bi bilo videti tudi kako bi tranzicijska levica danes prodajala nepremičnine. Spomnimo namreč, da je Milan Kučan za svojo nepremičnino v Murglah kupil za 41 tisoč mark ali 20.500 evrov in ali bi danes hišo prodajal za to vrednost. Janez Stanovnik tudi vplivni obraz tranzicijske levice je pred leti namreč podobno hišo v Murglah prodajal za 420 tisoč evrov.

Na navedbe portala 24ur.com, ki je prvi pisal o pravnomočni obtožnici, se je odzval tudi Janez Janša, ki je zapisal: Nasveti ruskega tožilca Krasnova (na črni listi #EU) generalnemu državnemu tožilcu Šketi so materializirani“.

Vir: Nova24TV