Alenka Puhar pojasnjuje Niki Kovač: “Pripombe o oblačenju na račun javnih oseb, moškega ali ženskega spola, niso značilne za avtoritarne družbe, temveč, nasprotno, za demokratične družbe.”

Publicistka in prevajalka Alenka Puhar. (Foto: Zajem zaslona Facebook)

Vsake toliko časa v ospredje družbeno-političnega dogajanja na slovenski sceni “naplavi” dogodke povezane okoli Nike Kovač. Tiste Nike Kovač, ki se deklarira za predstavnico nevladne organizacije, na drugi strani pa z vso vnemo podpira vladne predloge današnjih oblastnikov. Zadnje takšno dogajanje okoli Nike Kovač je povezano z njeno obleko in vrednostjo le te.

Ker sta Bojan Požar in Janez Janša razkrila domnevno vrednost njene obleke, je Nika Kovač užaljeno to označila za sovražno, šovinistično in avtoritarno dejanje. V petkovem komentarju tedna se je te teme dotaknila tudi Alenka Puhar, ki pa je ob takšnih izjavah Kovačeve bolj prepričana, da gre z njene strani za vsiljevanje avtoritarnosti v demokracijo.

Spomnimo, da je Nika Kovač celo napovedala, da bo preučila kako bi se naj ukrepalo po njeno proti takšni sovražnosti. Glede tega ji Alenka Puhar Odgovarja oziroma pojasnjuje: Za začetek bom rekla, da trditev Nike Kovač ni resnična, vsaj v eni potezi: “Pripombe o oblačenju na račun javnih oseb, moškega ali ženskega spola, niso značilne za avtoritarne družbe, temveč, nasprotno, za demokratične družbe. Kritični pogledi, med katere spadajo tudi ocene zunanjosti, so zanesljiv znak, da avtoritarnost prehaja v demokratičnost, in ne nasprotno.”

V nadaljevanju je Puharjeva Niki Kovač pojasnila, da smo takšni prepovedi o videzu “javnih oseb” bili priča v času Jugoslavije. Takrat si namreč nihče ni upal komentirati videza denimo Josipa Broza Tita ali Jovanke Broz. “Nihče se ni spraševal, od kod vse tisto očitno razkošje, od avtomobilov do krznenih plaščev, od gradov do lovišč …,” je v komentarju tedna na Ognjišču pojasnila Alenka Puhar.

Kovačevi je odgovorila tudi glede njenih domnevno šovinističnih zapisov in ji pojasnila, da smo po nastopu demokracije v Sloveniji veliko slišali tudi glede oblek moških predstavnikov politike. Takrat teh pripomb ni nihče označeval za šovinizem.

Celoten komentar Alenke Puhar si lahko preberete tukaj.

Avtor: Alenka Puhar

Vir: Radio Ognjišče