Bo preiskovalna komisija v tretje le lahko zaslišala nekdanjo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celar ali se ta tudi tretjemu vabilu ne bo odzvala?

Foto: demokracija.si

Preiskovalna komisija, ki preiskuje dogajanje na otroški srčni kirurgiji bo jutri nadaljevala svoje delo, ko bo zaslišala nekdanjo ministrico za zdravje v Cerarjevi vladi Milojko Kolar Celarc in nekdanjo strokovno direktorico UKC Ljubljana Marijo Pfeifer.

Zelo zanimivo bo videti, če se bo v jutri Milojka Kolar Celarc udeležila zaslišanja pred omenjeno preiskovalno komisijo pod vodstvo predsednice Jelke Godec, saj se je namreč že dvakrat opravičila na takšen ali drugačen način, da se predhodnima dvema vabiloma naj ne bi mogla odzvati. Kolar Celarčeva bo zaslišana predvsem v zvezi z ustanavljanjem NIOSB-ja, ki v praksi ni nikoli zaživel ampak so z njegovo ustanovitvijo nastali le stroški – seveda iz državnega proračuna.

Zaslišanje priče bo pokazalo tudi njen sedanji pogled na omenjeno situacijo, saj je pomembno spomniti, da je predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec v preteklem mandatu na sejah Odbora za zdravstvo takratno ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc večkrat opozorila, da ustanavljanje NIOSB-ja za reševanje otroške srčne kirurgije v takšni obliki kot ga želi izvesti takratna vlada ni smiseln.

Foto: demokracija.si

Očitke poslanke takratni ministrici so sedaj skozi zaslišanja potrdile tudi različne priče, ki so navajale, da oblika in delovanje NIOSB-ja, ki ga je izvedlo ministrstvo ni bilo ustrezno in zato je bil ta projekt že v osnovi obsojen na propad. To se je dejansko dokazalo tudi za resnično, saj projekt nikoli ni zaživel in je sedaj v postopku likvidacije. Na zaslišanju lahko pričakujemo tudi vprašanja kaj se je dogajalo oziroma se še dogaja z 1,7 milijona evrov, ki so bila namenjena delovanju NIOSB-ju, a še ni bilo do sedaj nikoli predstavljeno oziroma dokazano kako so se ali bi se naj porabila ta sredstva.

Prav tako bodo člani preiskovalne komisije od nekdanje ministrice verjetno želeli izvedeti zakaj se program ni nadaljeval pod vodstvom UKC Ljubljana ter zakaj se ob ustanovitvi NIOSB ni fizično ločil od UKC Ljubljana, če bi naj šlo za poseben inštitut.

Pred poslanci bo jutri pričala tudi nekdanja strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer, ki je na tem položaju pričela otroško srčno kirurgijo urejati s pomočjo sodelovanja s tujimi centri, ki so lahko zagotavljali otroške srčne kirurge. Pfeiferjeva je bila strokovna direktorica tudi v času, ko je izšlo Mednarodno poročilo o otroški srčni kirurgiji zato bodo vprašanja poslancev vezana tudi na odziv in upoštevanje priporočil, ki jih je podalo to poročilo.

M.I.