Bodo Tanja Fajon in socialisti naslednje leto za nagrado Saharova predlagali Luko Perša?

Raziskovalni novinar Luka Perš. (Foto: Twitter/Uroš Urbanija)

Kot smo že poročali, bodo ravno danes poslanci v Evropskem parlamentu razpravljali o resoluciji z naslovom Temeljne pravice in vladavina prava v Sloveniji. Ker kot vse skozi poudarja Romana Tomc, ki je pripravo resolucije vse skozi spremljala in kot so ob objavi poročila obiska delegacije Evropskega parlamenta v Sloveniji, naj bi šlo v konkretnem primeru za nameren napad na vlado Janeza Janše in njeno delo s strani domačih evropskih poslancev.

Ob tem spomnimo, da so “s prsti v marmeladi” pri pripravi poročila zalotili tudi asistenta evropske poslanke Tanje Fajon. Sama je sicer navajala, da naj bi šlo le za lekturo, kar pa glede na obrazložitev, ki jo je podala Romana Tomc v objavi “Resolucija o Sloveniji, še en propadli poskus KUL” in si jo lahko preberete tukaj ravno, ne drži.

Ker resolucija med drugim govori tudi o svobodi medijev v Sloveniji, ki naj bi bila po prepričanju leve politične opcije v Sloveniji in tudi levih evropskih poslancev iz Slovenije zelo omejena, bo glede na zadnje dogajanje okoli novinarja Luke Perša zanimivo videti, če bodo Tanja Fajon in socialisti to spoznali tudi v tem primeru.

Doslej sicer z njihove strani še ni bilo slišati nobenega odziva, da bi se na omenjenega raziskovalnega novinarja vršili kakršni koli nedovoljeni pritiski. Kljub vsemu smo na našem portalu že poročali, kakšnih pritiskov je bil Luka Perš deležen s strani novinarskih kolegov, zaradi razkritja določenih “prepovedanih” tem v Sloveniji.

Preberite tudi Kje so sedaj opazovalci delegacije Evropskega parlamenta ob napadih na novinarja Luko Perša zaradi določenih razkritij in to celo s strani novinarskih kolegov?

Kot je večkrat povedal Perš, ga takšni pritiski ne bodo ustavili, ampak bo nadaljeval s svojim raziskovalnim delom. In ker je to res počel, je bil sedaj posredno deležen tudi pritiskov s strani sodne veje oblasti.

V vseh primerih, ki so se v zadnjih tednih zgodili omenjenemu novinarju bi, dejansko lahko govorili o pritiskih na neodvisno delo raziskovalnega novinarstva. Zato bi bilo dobro videti, če bodo to spoznali tudi Tanja Fajon in njeni socialisti in Luko Perša prihodnje leto  predlagali za nagrado Saharova, ki jo podeljuje Evropska unija. Tudi podelitev te nagrade letos časovno sovpada z dogodki okoli Luke Perša in njegovega raziskovalnega novinarstva.

In zakaj vprašanje, če bodo Tanja Fajon in njeni socialisti to storili? Kot izhaja iz opisa nagrade Saharov, gre za nagrado posameznikom, ki so izjemno prispevali k svobodi misli in EU z njo podpirajo nagrajence, da se lažje in pogumneje borijo za ideje, v katere verjamejo. In Luka Perš, kot smo že večkrat povedali, je ravno letos razkril teme, ki so bile v Sloveniji mnoga leta prepovedane. Česa je bil zato deležen, pa smo že tudi predstavili.

Vir: Twitter