Boštjan M. Turk prepričan, da diploma ne more biti zaupen dokument, ker so podelitve javne in tudi v Srbiji leta 1975 je bilo tako

Slika je simbolična. (Foto: pixabay.com)

Nova24TV je danes poročala, da je Vrhovno sodišče glede diplome sodnika Branka Masleše postreglo z novim presenečenjem. Po njihovih navedbah naj bi predsednik omenjenega sodišča Damijan Florjančič izobrazbo omenjenega sodnika označil kot podatek “zaupne narave”.

Omenjeni medij ob tem povzema še navedbe portala Siol, ki naj bi prejel odgovor predsednika Vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča, ki zatrjuje, da gre v tem primeru za podatke zaupne narave in medijem niso bili poslani, ker sodnik Branko Masleša ni dal soglasja za takšno dejanje.

Ali gre v tem primeru res za podatke? Nova 24TV navaja, da so pridobili mnenje pravnega strokovnjaka, ki navaja, da po Zakonu o sodiščih diploma res sodi med dokumente zaupne narave, a naj bi šlo za protiustavno določbo, ker je v nasprotju s transparentnostjo, javnostjo delovanja sodne oblasti.

Komentar na novice o takšni potezi predsednika Vrhovnega sodišča se je odzval tudi Boštjan M. Turk, ki je prepričan, da diploma ne more biti zaupen dokument, saj so podelitve javne. Tako je bilo po njegovem tudi leta 1975 v Sarajevu, kar naj bi bil preverjen podatek.

Vir: Nova24TV in Twitter