Petim poslancem LMŠ je bila zaradi stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, odrejena karantena. Do tega ne bi prišlo, če poslanci LMŠ ne bi nasprotovali uvedbi obvezne mobilne aplikacije in bi imeli aplikacijo naloženo na mobilnih telefonih. Zaradi situacije je ogroženo celo delo zakonodajnega organa.

 

V stranki Marjana Šarca so si v kratkem obdobju nabrali kar zajetno zgodovino političnih zdrsov v zvezi s covid-19. Sprva, ko je bil v času širjenja pandemije predsednik vlade še Marjan Šarec, ki je podcenjeval pandemijo in vidno odlašal z ukrepi za preprečevanje širjenja tega nevarnega virusa, zaradi katerega je po svetu umrlo že blizu 900 tisoč ljudi, v Sloveniji 135.

Veliko prahu je dvignilo tudi nespametno početje poslanke LMŠ Andreje Zabret, ki se je v začetku meseca marca kljub odsvetovanju Ministrstva za zunanje zadeve odpravila na enodnevno smučanje v samo žarišče pandemije koronavirusa – v Italijo. Kasneje je morala ostati v karanteni.

V LMŠ nasprotovali obvezni uvedbi aplikacije za sledenje okuženim

V karanteni pa bo po novem tudi pet poslancev LMŠ, ki so bili v stiku z okuženo osebo. Kot so pojasnili na stranki, je šlo za udeležbo na enem od sestankov, okužbe v njihovih vrstah niso potrdili. Vsega tega pa ne bi bilo, če bi bila aplikacija za sledenje okuženim s covid-19 obvezna, hkrati pa bi jo imeli naložene na svojih mobilnih telefonih tudi omenjeni poslanci. Ironija je še toliko večja, ker so v LMŠ nasprotovali Zakonu o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covid-19, ki predvideva vzpostavitev in uporabo mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi z virusom in z osebami, ki jim je bila odrejena karantena. V marsikateri evropski in demokratični državi je aplikacija za okužene obvezna, saj tako preprečuje nadaljnje širjenje bolezni ter skrbi za javno zdravje.

Več o situaciji bo povedal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović na tiskovni konferenci.

 

Avtorica Sara Kovač, Nova24TV.