Celje bogatejše za pet novih postaj v sistemu KolesCe

Postajališče Spodnji grad. (Foto: MOC)

Mestna občina Celje (MOC ) je danes v uporabo predal pet novih postaj za izposojo Kolesca. Štiri postaje so zaživele na območju parkirišč Spodnji grad, Rakušev mlin, Zagrad in Kladivar. Vrednost naložbe omenjenih štirih postajališč ocenjujejo na 228.029 evrov, od tega je občina 81.680 evrov prejela iz Kohezijskega sklada (69.428 evrov EU in 12.252 evrov slovenska udeležba).

Peta postaja je zaživelana vozlišču sistema Park and Ride na Ulici XIV. divizije, ki je z današnjim dnem začel poskusno obratovati. Na vsaki postaji je uporabnikom priljubljenega sistema KolesCE na voljo deset novih električnih koles.

Celje sedaj ponuja že 22 postaj za izposojo kolesca. Jeseni leta 2018 je MOC v ta namen kupil 66 klasičnih in 34 električnih koles ter na različnih lokacijah v mestu postavili sedemnajst postaj javnega sistema izposoje. Večji del naložbe, ki je znašala okoli 470.000 evrov, je občina izvedla s pomočjo nepovratnih evropskih sredstev. V naslednjem kratkoročnem obdobju bodo na MOC dokupili še več koles in dodatno postavili 19 postaj v okoliških krajevnih skupnostih.

Postaja Spodnji grad. (Foto: MOC)

Javni sistem izposoje koles deluje preko globalnega sistema next bike, ki se že uporablja v več kot 200 mestih v 26 državah. Njegova glavna prednost je v tem, da lahko uporabnik prevzame kolo v Celju in ga vrne denimo v Žalcu ali Laškem. Za isti sistem se je namreč odločilo tudi sedem bližnjih občin. Takoj po odprtju prvih sedemnajstih postaj se je pokazalo,  da je KolesCE odlična pridobitev tako za domačine kot za obiskovalce mesta. Število uporabnikov je iz meseca v mesec naraščalo, tako da smo imeli konec lanskega leta že 5.500 registriranih uporabnikov, ki so od uvedbe sistema skupaj prekolesarili več kot 61.000 kilometrov. Samo lani so uporabniki prekolesarili več kot 56.000 kilometrov. Letošnjo statistiko je zaznamovala epidemija novega koronavirusa. V dneh pred razglasitvijo epidemije je KolesCE na dan najelo od 200 do 250 uporabnikov, v obdobju strogih ukrepov za zajezitev virusa pa je bilo na dan le še okoli 60 najemov, kar je bilo tudi pričakovano. Z rahljanjem ukrepov je število uporabnikov znova začelo naraščati”, so v izjavi za javnost navedli na občini.

M.I.